Mini pacemakert ültettek be

2021.02.15. 10:00

Világszínvonalú eszközzel gyógyítanak Szegeden

Hosszra mint egy 20 forintos, súlya pedig mindössze 2 gramm – ilyen paraméterekkel rendelkezik a világ legkisebb, elektródák nélküli pacemakere. Vidéken elsőként Szegeden kapta meg az egyik beteg. Az SZTE ÁOK Elektrofiziológiai-Aritmológiai Részleg szakemberei először lapunkat avatták be a legfőbb részletekbe.

Kiss Anna

Szeged – 2021.02.10. Új egyedülálló miniatűr pacemaker a SZTE Belgyógyászati Klinika, Elektrofiziológiai részlegén. Képen: Sághy László és Varga Albert kardiológusok. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A világ legkisebb, elektródák nélküli pacemakerét a vidéki centrumok közül először a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai Részlegén ültették be.

A beavatkozást végző egyetemi adjunktus szerint ez a legmodernebb csúcstechnológiát képviselő szívritmus-szabályozó.

Vámos Máté lapunknak elmondta, vannak olyan minősített esetek, amikor a ma is emberek millióinak életét megmentő hagyományos pacemaker nem válik be, mert az elektródák elfertőződnek, ebben az esetben eltávolítják a régi rendszert, és annak helyére az új, miniatűr szabályzót juttatják be a beteg combvénáján keresztül bevezetett katéterrel.

Egyedülálló miniatűr pacemakert alkalmaztak egy betegen. Képen: Vámos Máté, Sághy László és Varga Albert kardiológusok.
Fotó: Karnok Csaba

Megjegyezte, az új pacemakert közvetlenül a szívben helyezik el, míg a hagyományos műszer esetén a pacemaker telep a vállgödörbe kerül a bőr alá, az ehhez csatlakozó elektródákat pedig az ereken keresztül juttatják el a szívhez. Hozzátette, a hagyományos szívritmus-szabályozók is magas technológiai szintet képviselnek, mégis adódnak olyan helyzetek, amikor az új pacemaker a kedvezőbb megoldás.

Ilyen volt annak a betegnek az esete is, aki elsőként kapta meg Szegeden a világ legkisebb szívritmus-szabályozóját 2020 végén, ugyanis életveszélyesen elfertőződtek a korábban beültetett eszköz elektródái és teljesen elzáródott a felső vénás rendszer, emiatt szóba sem jöhetett az, hogy a hagyományos módszert válasszák ismét. Így a régi pacemakert egy komplex műtét során eltávolították, és a szívben elhelyezték a miniatűr készüléket.

A mindössze 2 grammos szívritmus-szabályozót egyből a szívben helyezik el katéteres módszerrel – mutatja a világszínvonalú eszközt Sághy László. Mellette Varga Albert kardiológus.
Fotó: Karnok Csaba

Azt már Sághy Lászlótól, az Elektrofiziológiai Részleg vezetőjétől tudtuk meg, hogy a szegedi klinika az egyik vezető hazai centruma a pacemaker és defibrillátor rendszer eltávolítását célzó, úgynevezett extrakciós beavatkozásoknak. A katéteres úton történő eltávolítás technikáját hazánkban először itt kezdték el alkalmazni 10 évvel ezelőtt.

Leszögezte, Szegeden évente mintegy 500-600 hagyományos pacemaker-beültetést végeznek, de szerencsére nincs sok olyan eset, amikor az elektródák életveszélyesen elfertőződnek.

Éppen ezért nem tömegesen alkalmazzák a miniatűr pacemakert, hanem csak minősített esetekben, de elképzelhetőnek tartja, hogy 1-2 évtized múlva csak ilyen műszert ültetnek majd be minden betegnek.

Az eszköz hossza csupán akkora, mint egy 20 forintos, súlya pedig 2 grammnyi. Fotó: Karnok Csaba

A szabályzó értéke egyébként 2,3 millió forint. A tervek szerint idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő áthelyezi az egyedi méltányossági finanszírozás keretéből az egyedi finanszírozású eszközök körébe az új műszert, így azt még többen kaphatják majd meg.

Mint egy 20 forintos

Az eszköz hossza csupán akkora, mint egy 20 forintos, súlya pedig 2 grammnyi. Előnye, hogy a vezetékmentesség által minimalizálják a testbe juttatott idegen anyagok gyulladáskeltő szövődményeinek lehetőségét. Ráadásul a miniatűr műszer beültetése után nem lesz sebhely a mellkason, és nem is dudorodik ki a bőr, csupán 1-2 centiméteres heg maradhat a combhajlatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában