Békebeli időket idéz majd

2021.02.08. 11:40

Igazi békebeli hangulata lesz a Széchenyi térnek – Látványtervek

Előkészítik idén a Széchenyi tér II. világháború előtti arculatának visszaépítését, és megkezdik a kerékpáros és gyalogoshíd tervezését is Szegeden. Mindezt a napokban elfogadott költségvetés teszi lehetővé.

Suki Zoltán

Látványtervek: Fontos Mérnök Stúdió

Ahogy már korábban megírtuk, Botka László polgármester aláírta Szeged idei költségvetését, aminek az első részében Szécsényi Rózsa gazdasági al­polgármester szokása szerint a kormányt okolja minden rosszért, ami csak létezik.

Nemsokára a Békebeli állapotokat tükrözi majd a Széchenyi tér.
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Mégis arra jutott, hogy az önkormányzat bevételei és kiadásai egyensúlyban vannak. A 2021-es szegedi költségvetés pontosan 84 milliárd 392 millió 410 ezer forint. A járvány miatt több városi tulajdonú cég is nehéz helyzetbe került, de ennek ellenére sok mindenre jut pénz.

Átépíthetik a főteret

A Modern Városok Programon belül 7 és fél milliárd forintot biztosítanak építkezésekre.

Ebben benne van a napokban bemutatott Tiszavirág Sport­­uszoda befejezése, a ke­­rékpáros és gyalogoshíd tervezése, és ami talán a legtöbb szegedi városlakót érintheti: a Széchenyi tér második világháború előtti arculatának kialakítása, vagy legalábbis annak az előkészítése.

Erre idén csaknem 39 millió forint juthat, viszont abban, hogy hogyan kellene felújítani a megyeszékhely legszebb terét, sokan nem értenek egyet.

Változik a forgalmi rend

A másodszor meghirdetett or­­szágos tervpályázaton a zsűri korábban a szegedi Fontos Mérnök Stúdió munkáját találta a legjobbnak. Az internetre felkerült látványtervekre sokan reagáltak, legtöbben a békebeli állapotokat féltik.

Látványtervek: Fontos Mérnök Stúdió

A gyalogosok és kerékpárosok tetszését elnyerte a tervezet, viszont az autósokét már nem. A látványtervek szerint kevesebb lesz a parkoló, és csak a tér északkeleti és délnyugati szélein közlekedhetnek. Az utóbbin ráadásul a villamossínekre kényszerülnek majd.

Újratervezés

Az építészek szerint a parkoló autók „összeroppantják” a te­­ret. Az első látványtervek szinte mindenkit kiborítottak, mert egyáltalán nem emlékeztettek a tér korabeli és a mostani hangulatára sem. A győztes pályázó cég ezek után újragondolta a Széchenyi tér látványterveit. Ezekben már nyoma sincs a kényszeredett modernségnek, viszont ha elkészül, hangulatában is egy, a mostanihoz is ha­­sonló tér lesz majd a helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában