Szeged

2021.02.16. 20:00

Szólt a szomszéd, visszanyesték a különleges fákat

Olvasónk folyamatosan gondozta a Leyland-ciprusokat Újszegeden, azonban a Városüzemeltetési Iroda utasítására most besegített neki a Környezetgazdálkodás. Rendesen megnyesték a fákat. Megyeri Szabolcs kertész írásából az derült ki, hogy ezeket a különleges növényeket tavasszal kell visszavágni.

K. A. R.

Szeged 2021.02.15. alaposan megnyírták a fákat a Turul utca és a Fakopáncs utca sarkán képen: Nagy Sándor fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Nyolc éve gondozza a Leyland-ciprusokat a Fakopáncs és a Turul utca sarkán Nagy Sándor, akinek emiatt többször is volt már nézeteltérése a szomszédjával, akinek nem tetszenek a fák, ezért pedig többször is bejelentést tett az önkormányzatnál. Tettek azonban nem követték a szomszéd panaszát, egészen februárig.

A napokban ugyanis Nagy Sándor azzal kereste meg lapunkat, hogy a csaknem négy méter magas, nyolc darab fát derékban levágták a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársai.

Olvasónk szerint ezek igen különleges fák, a megyeszékhelyen nem sok ilyet találni. Ezeket sem ő ültette, de amikor odaköltözött, akkor látta, hogy gondozatlanul állnak a közterületen, így gondozásba vette mindegyiket.

Most attól tart, hogy nem nyerik vissza teljes pompájukat a növények. Megjegyezte, ebből az a tanulság, hogy hiába lakik valaki kertvárosi városrészben, hiába tartja szépen rendben, zöldben a portát és az utcát, elég egy rosszakaró, hogy tönkretegye a látványt.

A fák sorsáról a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetőjénél, Makrai Lászlónál is érdeklődtünk, aki arról tájékoztatta a Délmagyarországot, hogy a növények a közlekedést és a belátást is korlátozták, emiatt kellett elvégezni a nyesést. Hozzátette, a gondozást a fák telepítője nem látta el a ciprusfasor ügyében, így a Városüzemeltetési Iroda utasítása alapján a társaság végezte el a munkát.

Azt már Megyeri Szabolcs kertész beszámolójából tudtuk meg, hogy a Leyland-ciprus egyértelműen az egyik legsokoldalúbb és legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező sövénynek való cserje, ugyanis nemcsak kerítés helyettesíthető vele, hanem a nem túl esztétikus épített kerítések is elfedhetők. A zöld cserjesor a kert élő háttere, kerete lehet, mely meghatározza a birtok hangulatát.

Ráadásul pollenmentes növény, így allergiát nem okoz, tehát a kertvárosi, városi környezetbe kiváló választás lehet.

Különleges növény, hiszen a növekedési üteme igen gyors más fákhoz képest. Évente akár 60-100 centimétert is nő, a teljes méret pedig 10-15 méter lesz. A szakember szerint alacsony gondozási igényével is kitűnik a sövények közül, ápolása kevés feladatból áll, azonban ahhoz, hogy a határozott növekedés meglegyen, tavasszal kell elvégezni a metszést. Úgy tűnik, Szegeden ezt nem vették figyelembe, az iroda utasítását kellett teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában