A város kertésze már készül a jó időre

2021.02.25. 19:02

Tavasszal virágba borulnak a közterületek Makón

Tavasziasra váltott az időjárás, ezért Makón már megkezdődött a felkészülés a város virágosítására. A gyomlálás, fametszés és gondozás jelei már láthatók a közterületeken – hamarosan kezdődik az ültetés és a vetés is.

Szabó Imre

Bókáné Bodó Zsuzsanna szerint a legfontosabb szempont a klíma változásaihoz való alkalmazkodás. Archív fotó: Szabó Imre

Fotó: Archív fotó / Szabó Imre

– Alkalmazkodni kell a klímaváltozásához, nagyobb teret kell adni a szárazságtűrő növényeknek – ebben jelölte meg Makó kertésze, Bókáné Bodó Zsuzsanna a szokásos tavaszi virágosítás idei fő szempontját.

Mint mondta, sajnos egyre inkább az jellemzi az időjárást, hogy a hosszabb, száraz időszakokat rövid, de egyszerre nagy mennyiségű csapadékot hozó esőzések szakítják meg. Ezt a vizet kevéssé lehet felhasználni a növényzet táplálására, az öntözés pedig beavatkozást jelent a természet rendjébe.

Bókáné Bodó Zsuzsanna szerint a legfontosabb szempont a klíma változásaihoz való alkalmazkodás.
Archív fotó: Szabó Imre

Két kincsesláda

A Makót ékesítő virágokban mindenki szívesen gyönyörkö­dik, azt azonban kevesen tudják, hogy a kertészet bázisa két, egyenként 19-szer 4 méteres fóliasátor a Kelemen László utcában, amelyeket hideg idő­ben termálvízzel fűtenek.

Ezeket most a városi virágosítási program kincsesládáiként ne­­vezte meg a szakember.

Vannak növények, amelyek ott telelnek át, de szaporítás is folyik, egynyári magokból, évelő növények, cserjék és örökzöldek dugványozásából.

Persze vásárolnak újakat is. Erre jó példa a muskátli, amelyből bőségesen van saját nevelésű, de március közepén továbbiakat is beszereznek.

Pillangóvirág is lesz

Hogy mi minden kerül idén a földbe? Például hortenzia és fagyalcserje – említett két növényfajt. Ezenkívül rövidesen elkezdik az évelő és egynyári növények magvainak vetését.

Idén olyan új növényekkel is találkozhatnak majd a parkokban, utcákon sétálók, mint például a díszfüvek vagy a kerti pillangóvirág.

Emellett Makón nagy sikere van a levendulának és a díszkáposztának is, amelyek sok helyen növekednek szerte a városban.

Enyhe volt a tél

Megtudtuk, hogy ezekben a na­pokban már dolgoznak a város közmunkásai az erre kijelölt területeken. Mivel enyhe volt a tél, nagyon sok kártevő vé­­szelte át a hideg évszakot, ezért nagy figyelmet kell fordítani a fák, bokrok metszésére, gondozására. A főtéri virágágyások gyommentesítése is most fejeződött be, de másutt is szorgoskodik a csapat.

– A cél az, hogy tavasztól ismét szép, virágos legyen a város – mondta Bókáné Bodó Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában