Nem kell győzködni az idősebbeket

2021.02.06. 11:10

Terv szerint halad a védőoltások beadása a megyében

Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után az életkorilag veszélyeztetettek is megkapják a koronavírus elleni védőoltást. A szentesi rendelőintézetben is van lehetőség felvenni az oltást, ott 216 idős ember kapja meg a vakcinát. Az oltóponton már az ezerötszázadik oltáson is túl vannak, eddig nem tapasztaltak semmilyen komolyabb mellékhatást.

Majzik Attila

Most a legidősebbek vannak soron. A további oltási tervet az határozza meg, mennyi vakcina érkezik az országba. Fotó: Török János

Folytatódik a koronavírus el­leni küzdelem, az operatív törzs adatai szerint szombat reg­­gel már 17038 igazolt fertőzött van a megyében.

Csütörtökön elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása is, az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején. A koronavírus elleni vakcinát kórházi oltópontokon és a há­­ziorvosi rendelőkben lehet felvenni.

– Székkutason már tizenkét személy kapta meg a 80 év felettiek körében a Pfizer-BioNTech által gyártott koronavírus-vakcinát – közölte Bakos Attila praxisvezető háziorvos.

Most a legidősebbek vannak soron. A további oltási tervet az határozza meg, mennyi vakcina érkezik az országba. Fotó: Török János

Az idősek a hódmezővásárhelyi oltóponton részesültek az oltásban, ahová a település által biztosított gépjárművekkel szállították el őket. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház összesen 36 háziorvosi körzetet lát el, innen a napokban 216, a védőoltásra regisztrált idős embert várnak az előre egyeztetett időpontokban.

Nem félnek az injekciótól

– Nem igazán izgulok, 83 éves leszek márciusban, én már nem félek egy kis injekció­tól – mondta el várakozás közben Megyesi Józsefné. A tömörkényi asszony azért is tartotta fontosnak felvenni a védőoltást, hogy minél hamarabb tudjon találkozni a családtagjaival.

– Nyáron született meg a má­­sodik dédunokám, borzasz­­tó rossz, hogy még csak fényképen láthattam. A vírus előtt kéthetente jártak haza a gyerekek, de amióta járványhelyzet van, szinte nem is találkoztunk.

Én azt tanácsolom mindenkinek, vegye fel az oltást, hogy minél hamarabb vége legyen a járványnak

– mondta az idős asszony.

Fontos a védettség. Az idősebbek számára nem volt kérdés, hogy kérik a védőoltást.
Fotó: Török János

– Csütörtöktől kezdve reggel 7 órától este 7 óráig folyik a védőoltások beadása, összesen 216 páciens kapja meg a vakcinát. Január hatodika óta adunk be vakcinát, már túl vagyunk az ezerötszázadikon is, és az eddigi tapasztalatok alapján nem jelentkezett komoly mellék- vagy utóhatás. Néhányan enyhe zsibbadásról vagy felkarfájdalomról, illetve kisebb hőemelkedésről számoltak be, ezek a panaszok azonban enyhe fájdalomcsillapítóval kezelhetők – tájékoztatott Földesi Irén.

103 évesen regisztrált

A főorvos elmondta, az időseb­beket nem kell győzködni a védőoltás fontosságáról, oltottak már 103 éves regisztráltat is.

– Sajnos sok téves információ kering az interneten, fontos lenne ezek leküzdése.

Úgy látom, ha van rá esély, hogy megvédjük magunkat, akkor nem lehet kérdés a védőoltás – fogalmazott a főorvos.

Fotó: Török János

Tíz oltópont

Az oltópontok működtetése és emellett a folyamatos betegellátás biztosítása komoly előretervezést igényel.

A kórházban már szervezik a következő hét teendőit, mint megtudtuk, amennyiben megkezdődik az idő­­sek tömeges oltása, tíz oltóhe­lyet alakítanak ki.

A rendelőintézetben és a vérellátó állomáson is 8 helyen várják majd az embereket.

Az, hogy a további korcsoportok mikor kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást, egyelőre nem ismert: az oltási tervet elsősorban a rendelkezésre álló vakcinamennyiség határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában