Szeged

2021.02.15. 07:41

Lezárták a Huszár Mátyás rakpartot

A Tisza áradása miatt most is le kellett zárni Szegeden a Huszár Mátyás rakpartot szombaton este. Hogy meddig lesz így, egyelőre nem tudni. Esni pár napig valószínűleg nem fog, de szerdán már akár tíz fok is lehet, azaz kiolvad ami eddig megfagyott.

Suki Zoltán

KÉPALÁ: Egész héten víz alatt lehet a rakpart. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Vasárnap délelőtt tíz órakor 563 centiméteres vízszintet mulatott a Vízügyi Főigazgatóság szegedi vízmércéje, a Tisza pedig 3,6 fokos volt. Egy nappal korábban ugyanabban az órában még csak 546 centiméter volt a folyó vízszintje. Emiatt le is kellett zárni szombaton este a Huszár Mátyás rakpartot, amit szombaton este meg is tettek.

A folyó Csongrád és Csépa közötti szakaszán ugyancsak megemelkedett a vízszint, leállt a komp, helyette dereglyével viszik át az embereket, reggel 7 órától délután fél 5-ig, óránként. Mindszent és Baks között is leállították a kompközlekedést, amíg nem kezdődik meg az apadás.

A Tisza Csongrád-Csanád megyei szakaszán szerencsére egyelőre még nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni. Erre majd akkor lesz szükség, ha például a szegedi vízmérce 650 centiméteres vízállást mutat. Akkor rendelik el az elsőfokú készültséget. Ha a folyó vízszintje eléri a 750 centimétert, akkor jön a másodfokú, ha pedig a 850 centimétert, akkor pedig a harmadfokú készültség.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte, hogy a Maros vízrendszerében eddig csak kisebb árhullámok alakultak ki.

Az áradás a magyar szakaszon keddig folytatódhat. A 400 centiméteres elsőfokú készültségi szintet valószínűleg nem kell majd elrendelni, Makónál 300-350 centiméter körüli tetőzés várható. Az Alsó-Tisza jelenleg árad és a következő napokban is áradni fog. Készültségi szint feletti vízállás a mostani árhullámból csak Mindszentnél várható, a hét közepén. A Maros árhullámának alakulásától függően az alsó-tiszai tetőzések a jövő hét második felében történhetnek. A szakemberek szerint Mindszentnél I. fok fölötti, Szegednél és Csongrádnál az I. fokú készültségi szintet megközelítő vízszintekkel.

Egész héten víz alatt lehet a rakpart. Fotó: Karnok Csaba

Azt, hogy meddig lesz lezárva a Huszár Mátyás rakpart és, hogy meddig nem járnak a kompok, egyelőre nem tudni. Esőt nem jósolnak a következő napokra, és szerdán akár már 10 fok is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában