Szeged

2021.02.17. 14:40

Több évtized várakozás után járhatóbb utakat kérnek Szikin

A mart aszfaltozás rendszeressé tétele és a gyűjtőutak leaszfaltozása oldaná meg a problémát Sziksósfürdőn, de erre nincs pénz. Az ott élők szerint ez már tarthatatlan állapot, húsz éve várnak a segítségre.

Kiss Anna

2021.02.16. Szeged Sziksósfürdő rossz az út a nyaralóknál Képen: Lendvai Ferenc, Vonnák Patrícia Fotó: Török János TJ DM

Évtizedek óta kérik a Sziksósfürdőn élők a szegedi önkormányzatot, hogy rendezze az utak állapotát, hiszen mindegyik kátyús, csak nagyon lassú tempóban lehet rajtuk közlekedni, valamint kerékpárral és gyalogosan is nehézkes ott járni. Lapunknak elmondták, arrafelé csak poros vagy sáros autókat lehet látni, és mire a buszhoz kisétálnak, koszos cipővel kell felszállniuk a járműre.

Szabó János azt mondta, 2-3 havonta szervizeltetni kell az autójukat, mert mindig meghibásodik valami benne. Ezt erősítette meg Lendvai Ferenc is, akinek épp a hét elején sérült meg a felfüggesztés a kocsijában a méretes kátyúkkal teli utcán. Matúzné Gesztesi Andrea hozzátette, mindamellett hogy járhatatlan az út, nyáron úgy felverik a port a járművek, mintha köd lenne, sokan így a saját kerti csapjukról locsolják a földes, néhol mart aszfaltos utcákat.

Vonnák Patrícia szerint az egyik legrosszabb a Gesztenye utca állapota, ugyanis annak közepében egy kisebb tó lett a kátyúkból, köré pedig nádas nőtt, így zsákutcává változott. A múltkori esőzéskor pedig olyan sár volt ott, hogy elakadt a hozzájuk érkező vendég az autójával.

Oda egyébként a kukásautóval sem hajtanak be szívesen, mert visszafelé csak tolatva tudnak kijönni.

A lakók is csak átmeneti megoldásokkal tudják kezelni a problémát. Fotó: Török János

A helyiek azt mondták, a 2000-es évek óta folyamatosan kérik az önkormányzat segítségét, de jelentős előrelépés nem történt azon kívül, hogy évente egyszer kap néhány utca mart aszfaltot, de az csak időleges megoldás az ott élő több ezer ember számára.

Az önkormányzat lapunkat arról tájékoztatta, hogy az üdülő- és kiskertes övezetekben mart aszfaltos technológiával javítják az utakat, de idén jelentősen csökkent a város útfelújításra fordítható forrása a gépjárműadó elvonása miatt, amiből 500 millió forintos bevételük volt.

Megkérdeztük Mihálffy Bélát, a körzet önkormányzati képviselőjét is, aki szerint rövid távon az lenne a megoldás, ha rendszeressé válna a mart aszfaltos és gréderes útjavítás, hosszú távon pedig az segítene, ha a gyűjtőutakat leaszfaltoznák.

– A lakók minden évben részt vesznek a mart aszfalt szétterítésében, ez is azt bizonyítja, hogy mennyire fontos számukra az ügy

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában