#Panasz

2021.02.11. 14:40

Méretes tócsák akadályozzák a sétát és sportolást a Vértónál

A rekortán futókörön kénytelenek a babakocsit tolni a szülők egy darabon, ugyanis a kihelyezett járólapokon majdnem bokáig ér a víz a Vértó körül. Többhetes száraz idő kellene ahhoz, hogy a füves részen is közlekedni lehessen.

K. A. R.

20210204 Szeged Óriási tócsák a Vér-tónál az új járda és a futókör mellett. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Több olvasónk is arra panaszkodott, hogy nem tudják rendesen körbesétálni a Vértó környékét, mivel " target="_blank" rel="noopener noreferrer">a nyáron lerakott járdalapokon több helyen is áll a víz, így gu­­micsizmára lenne szükségük ahhoz, hogy akadályok nélkül tudják körbesétálni a tavat.

Séta gumicsizmában a Vértó körül

Ugyanakkor a futók is felháborodtak amiatt, hogy a szülők a rekortán futókörön tolják a babakocsit és gyermekeik azon rollereznek, hiszen ezt a kihelyezett táblák is tiltják, viszont azt a sportolók is belátták, hogy másképp nem tudnák ki­kerülni a hatalmas tócsákat, csak a futópályán keresztül.

De azt is csak nehezen, mert a futókör építésekor elvetett fűmagok még nem keltek ki, így csúszós sár van a járda és a pálya között és azok környékén is. Sőt, a székelykapus domb melletti területen jelentős a belvíz egy-egy csapadékos idő után, olyan, mintha kiöntött volna a tó, így a füves terület sem alkalmas a sétára.

Mint ismert, a Vértó körül ta­valy alakították ki az 1 kilométer hosszú, 120 centiméter széles futókört az Országos Futópálya-építési Program keretében, akkor kellett áthelyezni a járólapokat azért, hogy a futókör teljes legyen, valamint hogy a sétálók és a sportolók ne akadályozzák egymást.

Úgy tűnik azonban, hogy időközben hiába módosítottak a szerződésen – ami 2 millió 858 ezer forintos többletköltséget okozott –, és változtatták meg a járda szintjét, a lehullott csapadék nem tud elfolyni.

A problémával megkerestük az önkormányzatot még múlt hét csütörtökön, azonban egy hete nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mikor és miként tervezik kezelni a helyzetet.

Négy hónapja adták át

A Vértónál egyébként összesen 110 millió forintba került az építkezés, ebből 45 millió forint kormányzati támogatás volt.

A kivitelező Harmath és Társai Kft. az április 24-i munkaterület-átadás után 90 napot kapott a beruházás elvégzésére, így július végéig el kellett volna készülniük. Ez viszont nem történt meg, október elején adták át a futókört.

Hiába volt jó idő több napig, nem volt elegendő ahhoz, hogy felszáradjanak a tócsák, így a futókört használják járdának. Fotók: Frank Yvette

Az építkezés során csak in­vazív vagy gyomfákat, illetve a beteg növényeket távolították el. A futókör nyomvonalát úgy alakították ki a tervezők, hogy a lehető legkevesebb növényt érintse. Az önkormányzat be­­számolója szerint 8 fa ültetését tervezték és 8 négyzetméternyi cserje telepítését.

Folytatják a munkát

Az ünnepélyes szalagátvágáson elhangzott, hogy a Vértó körüli futópálya vi­lágítást is kap majd, ezt viszont már a Zöld Város projektben tervezik megoldani.

A munka tehát nem áll meg a Vértónál, idén nyáron megkezdődhet az uniós finanszírozású projekt, így még zöldebb lehet a tó környéke.

A tervek szerint a Hont Ferenc utcában épül majd egy játszótér, a Lomnici utcában közösségi kert, az Ortutay és Gyöngyvirág utca kereszteződésében felújítják a helyi kispiacot, a tónál pe­­dig egy kutyaügyességi parkot is kialakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában