A főtéren a helyzet változatlan

2021.02.13. 17:28

Visszaadnák a régi arculatát – Várni kell még Szegeden a Széchenyi tér átépítésére

Csupán a villamost engedik majd be a korzó jellegű területre, a szobrokat áthelyezik és mélygarázst építenek, a világításról pedig kandeláberek gondoskodnak majd – hogy mindez mikor válik valósággá a Széchenyi téren, azt senki sem tudja. Pedig idén nagy összeg jut a munka előkészítésére.

Kiss Anna

A tervek szerint a Modern Városok programban, kormányzati támogatásból újítják fel és építik át a megyeszékhely varázslatos hangulatú főterét. FOTÓ: KUKULIS ISTVÁN

Fotó: Kuklis István

A Modern Városok programban (MVP) a kormány 7 és fél milliárd forintot biztosít Szeged számára építkezésekre 2021-ben. A költségvetés szerint ez az összeg lehetőséget nyújt arra is az önkormányzatnak, hogy előkészítsék a Széchenyi tér felújítását, és visszakapja második világháború előtti ar­­culatát.

3 milliárd forintból fejleszthetnek

Utoljára erről a beruházásról 2019 nyarán adott számot az önkormányzat a szegedieknek, akkor azt ígérték, hogy 2020 nyarára elkészülnek a végleges tervekkel. Éppen ezért most rákérdeztünk a városvezetésnél, hogy hol tart a munka, változott-e a terv a 2019-ben bemutatottakhoz képest, idén milyen előrelépés várható és mikor kezdődhet meg az építkezés.

A feltett kérdéseinkre csupán annyit reagált a polgármesteri hivatal, hogy:

„Forrás hiányában áll az MVP projektjeinek többsége. A Széchenyi térrel kapcsolatosan sincs kormányzati döntés a további finanszírozásról, ami miatt jelen állás szerint nincs értelme a további egyeztetésnek.”

Tehát ahogyan a költségvetési tervezet több pontjában, úgy amiatt is a kormányt okolják, hogy az elmúlt két évben nem sikerült előrébb lépni a város legnagyobb terének fejlesztésében. Pedig a korábbi döntések szerint Európa egyik legszebb terére hárommilliárd forintot költ majd a kormányzat.

Számít-e a szegediek véleménye?

Egyébként a szegediek többsége nem igazán szíveli a Fontos Mérnök Stúdió által készített terveket, hiszen a 2019-es fórumon elhangzottak szerint elzárják a gépjárműforgalom elől a teret, csupán a villamost engedik majd be a korzó jellegű területre, a kerékpárosok a tér két oldalán haladhatnak, az autók pedig a 142 férőhelyes mélygarázsban parkolhatnak.

A tervek szerint a Modern Városok programban, kormányzati támogatásból újítják fel és építik át a megyeszékhely varázslatos hangulatú főterét.
FOTÓ: KUKULIS ISTVÁN

A tervek szerint a Takaréktár utca sarkáig tart majd a tér, ott egy kisebb zöldterületet alakítanának ki, a Takaréktárból pedig a Horváth Mihály utcába terelnék a forgalmat, a sarok így nem lesz autóval járható. Mindezt többen ellenezték a fórumon, de a vezetőséget nem igazán hatotta meg.

Autómentes lesz, de használható marad

Alapvetően a középső tengely megmarad, és új burkolatot kap a sétány, megszűnnek a szintkülönbségek.

Zöld dísztérré alakítják a városháza és a tér közötti területet, valamint az eddig az ön­­kormányzatot és a teret szétválasztó medencét kettévágják és elforgatják. Lesz magnóliapark és a nagy árvíz emlékére egy medence is, a parktükröket pedig kiterjesztik. Minden szobor marad, csupán új helyre ke­­rülnek. A rendezvények pavilonjai is új arculatot kapnak, elhelyezésük is más lesz.

Korábban lapunknak Vakula Réka tájépítész és Fontos Rómeó építész azt nyilatkozta, hogy az motiválta őket a tervezéskor, ami a nagy árvíz utáni újjáépítőket is, hogy a helyi történeti értékeket megtartva a mai, kortárs elvárásoknak megfelelő, használható teret hozzanak létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában