#időjárás

2021.03.27. 14:13

A fagyok után átlagon felüli meleggel búcsúzik a március

Ma este akár az ég is megdörrenhet, cserébe viszont elköszönünk az éjszakai fagyoktól. Az átvonuló hidegfront után jelentős melegedés kezdődik: jövő hét közepére 20 fok felett lehet a nappali maximum-hőmérséklet.

T. K.

Szeged, 20210326. Tavaszias idõjárás. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A hét második felében napközben már igazi tavaszi időnek örülhettünk: szikrázó napsütés mellett a legmelegebb órákban 15 fok körül alakult a hőmérséklet. Az éjszakák azonban még meglehetősen zordak voltak, hiszen fagypont alá süllyedt a hőmérők higanyszála. Jó hír, hogy a ma reggelre virradó volt az utolsó jeges hajnal: bár ma még érkezik egy hidegfront, mostantól beköszönt az igazi, enyhe tavasz, jövő hét elején ráadásul az átlagosnál is melegebb csúcshőmérsékletekkel.

A tegnapihoz hasonló, de még melegebb időre számíthatunk jövő héten, az éjszakai fagyok pedig megszűnnek.
Fotó: Frank Yvette

– Március közepe óta egy hosszú, hideg periódust éltünk, átlag alatti hőmérséklettel. A hó­nap utolsó napjai azonban kárpótolnak majd bennünket – mondta el Tóth Tamás, az Or­­szágos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

– A ma érkező hidegfront Szeged környékét csak a nap vé­­gén éri el, így mi még többórás napsütésnek és 17-18 fok körüli maximum-hőmérsékletnek örülhetünk, mielőtt a megnövekvő felhőzetből csapadék hullana. Az sem elképzelhetetlen, hogy az ég is megdörren – mondta el a szakember. Vasárnapra a hő­mérséklet visszaesik 13 fokra, ám csapadék már nem lesz, a gomolyfelhők közül a nap is kisüt majd. Jövő hét elején pedig melegedés kezdődik: kedden és szerdán már 20-21 fok lesz, több­órás napsütéssel.

Ez egyébként nem jelent majd hőmérsékleti rekordot, hiszen március végén volt már 25 fok feletti meleg is.

Igaz, ugyanebben az időszakban néhány éve az is előfordult, hogy hógolyóztunk. Az átlagos 14-15 fokot azonban jelentősen meghaladjuk majd. Hangulatunkat pedig tovább fokozhatja, hogy bár már most is túl vagyunk a tavaszi nap-éj egyenlőségen, tehát hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, vasárnap órát állítunk. Így bár hajnalban elveszítünk egy órát az életünkből, cserébe még egy órával tovább lesz majd világos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában