napokig volt ott

2021.03.06. 15:02

A szabad ég alatt volt a veszélyes hulladék Vásárhelyen

Kovács Erika

Ottjártunkkor, csütörtökön délután már csak ennyi maradt az önkormányzat által szervezett gyűjtés e-hulladékaiból, amit egy kék hólapáttal takarított el a karcagi sofőr. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Csütörtökön délután Hódmezővásárhelyen kék hólapáttal pakolta fel egy kisteherautóra a sofőr az önkormányzat szervezésében összegyűjtött elektronikai hulladék maradékát, amit azután Karcagra szállított.

A hét elején a sajtó és a Szeretem Vásárhelyt Egyesület is szóvá tette, hogy a február 21–22-én megrendezett gyűjtés után bő 10 nappal még mindig hegyekben állt az e-hulladék a Simonyi utcában.

Csütörtökön végül több autóval szállították el a kiszuperált elektronikai eszközöket.

A Szeretem Vásárhelyt Egye­sület március 3-án a Facebook-­oldalán közzétett posztban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikai hulladék veszélyes hulladéknak minősül, így nem tárolható a szabad ég alatt.

Ottjártunkkor, csütörtökön délután már csak ennyi maradt az önkormányzat által szervezett gyűjtés e-hulladékaiból, amit egy kék hólapáttal takarított el a karcagi sofőr. Fotó: Kovács Erika

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület korábban, megalakulása első két évében, háromszor szervezett e-hulladékgyűjtést a városban. Összesen 170 tonna használt, elromlott elektroni­kai eszköztől szabadítottak meg 3000 vásárhelyi családot. Az egyesület tavaly nyáron azt tapasztalta, hogy több sikeres és bejáratott programjára szemet vetett az önkormányzat, például az elektronikai hulladékgyűjtésre is. A civil szervezet második születésnapján erről is kérdeztük az egyesület vezetőit.

Azt nyilatkozták, ezt úgy értékelik, hogy amit kitaláltak, az jó és kö­­vetendő példa. Azt viszont szomorúnak találták, hogy egy önkéntes alapon szerveződő civil szervezetnek több ötlete van, mint azoknak a főállásban dolgozó embereknek, akiknek az lenne a dolguk, hogy kitaláljanak valamit, ezért büszkék rá, hogy a város másolja a programjaikat – mondták.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szervezésében összegyűlt e-hulladékot végül március 4-én szállította el egy karcagi cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában