Gyilkosság az újszegedi villasoron

2021.03.09. 18:02

Álhírlapíró ölte meg az asszonyt

Gyilkosság az újszegedi villasorban – ezzel a címmel adta hírül a Délmagyarország a gazdag, elvált Faragó Gizella lelövését. Az asszony egy kislányt hagyott hátra. Országosan ismert szélhámos hálójába került, és amikor már szabadult volna, Kőszegi Oszkár revolverrel rontott rá. A gyilkos 14 évet kapott, de nem töltötte le.

Farkas Judit

A szomorú végkifejletről lapunk 1930. augusztus 15-ei számában jelent meg először terjedelmes cikk.

„Ha nem adják hozzám, meg fogom ölni.” Ezt a mondatot több tanú is hallotta Kőszegi Oszkártól, amikor a magas, szőke, megnyerő fiatalember egy alkalommal hiába várt „menyasszonyára” az egyik szegedi templomnál.

A 28 éves Faragó Gizella elvált asszony volt, egy kislányt nevelt, gazdag földbirtokos családban: szívesen elvette volna. Az asszony lelövését a Délmagyarország 1930. augusztus 15-ei lapszáma adta hírül. Már akkor megírtuk, hogy az áldozat ismert szélhámos hálójába került.

Mórát is átverte

Cikksorozatunkból összeállt a történet. Három évvel korábban a Dunántúl napilap kiadóhivatala alkalmazta Kőszegi Oszkárt, ám sikkasztott a laptól, hogy legyen miből mulatnia, amiért el is bocsájtották.

Sorozatos csalásokat követett el Pécsett, Pesten és Szegeden is, mindenütt hírlap­írónak mondta magát.

Miután a belvárosi plébániát is becsapta adománygyűjtéssel, húsvét táján a Csillag börtönbe került. Júniusban szabadult, a városi kertészetnél Móra Ferenc ajánlásával kapott munkát és albérleti szobát vett ki Faragóéknál. Móra is bedőlt a szélhámosnak, aki annak ürügyén kereste meg, hogy segítsen neki elindulni újságírói pályáján. 30 pengővel károsította meg.

A szomorú végkifejletről lapunk 1930. augusztus 15-ei számában jelent meg először terjedelmes cikk.

Többször volt börtönben

Faragóék eleinte kedvelték, elvált lányukkal egymásba is szerettek. Kőszegi a menyasszonyaként emlegette Gizellát, és amíg el nem kezdtek kiderülni az ügyei, a szülők sem tiltakoztak. A férfi azonban ismét mulatni kezdett, külvárosi kocsmákban pezsgőzött, és mindent ő fizetett.

Pénzért zsarolta az asszonyt, akit először teljesen a befolyása alá vont, később meg már félt a férfitól.

Az apa feljelentette a szélhámost, akire ő is bízott egy nagyobb, telekvásárlásra szánt összeget. A december 19-ei tárgyaláson foglalták össze a bűnlajstromát. Az első 8 hónapos börtönbüntetést Pécsett kapta, csalás és sikkasztás miatt, a szekszárdi törvényszék csalás miatt 2 évi és 6 hónapi fegyházra ítélte, ugyanezért a budapesti járásbíróság is büntette 14 napi fogházzal.

Öngyilkosságot hazudott

A nyomozás során arra is bizonyítékokat szereztek, hogy Kőszeginek Erdélyben is volt egy menyasszonya, akit zsarolt. A gyilkosság napján azért osont be Faragóékhoz, hogy rábírja Gizellát egy 150 pengős váltó aláírására, valamint arra, hogy vonassa vissza az apjával a feljelentést. Faragóné elküldte, de ő visszarohant egy revolverrel, és kétszer rálőtt a fürdőszobába menekülő Gizellára.

A nyomozóknak azt állította, együtt akarták megölni magukat. Gizella barátnője szerint az asszony többször említette: a férfi tényleg közös öngyilkosságot tervezett, de ő elutasította, mert „eszébe sincs meghalni, neki gyereke van, akit szeret, ő élni akar”.

A tettes végül megpróbálta megölni magát – de csak akkor, amikor elfogták, és miután a fegyver már egyszer csütörtököt mondott.

A szélhámosra 14 év fegyházat szabtak ki a decemberi tárgyaláson, amit áprilisban a táblabíróság, majd 1931 decemberében a kúria is helybenhagyott. 1933. október 27-én írta meg a Délmagyarország, hogy az újszegedi menyasszonygyilkos a váci fegyházban életét vesztette. A halál okára nem tért ki a hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában