A háztartás vezetése évi egy hónap pluszmunkát

2021.03.07. 10:32

Dupla teher a nőknek a home office

Bár a legtöbb családban eddig is a nők végezték a háztartás körüli teendők nagy részét, a home office miatt ez a teher jelentősen megnőtt. Mihalec Gábor párterapeuta szerint azokban a családokban, ahol egyenlő partnerként tekintenek egymásra, a férfiaknak is ki kellene venniük a részüket ebből – ha másért nem, azért, hogy ne egy agyonhajszolt, romantikázásra képtelen feleség mellett töltsék estéiket.

Timár Kriszta

A home office idején sok családban mindennapossá válik az ebédfőzés. Illusztráció: Török János

Fotó: Illusztráció: Török János

Éppen egy évvel ezelőtt ismerkedtek meg a magyarok a home office intézményével: a tavaly márciusban megjelent első Co­vid-hullám idején az egész ország bezárkózott. És bár az­­óta sok helyen visszatértek a hagyományos munkavégzésre, azokon a helyeken, ahol ez megoldható, elővigyázatosságból ősz óta ismét otthonról dolgoznak a munkavállalók.

A home office-ra sokan kényelmes megoldásként tekintenek: nem kell időre beérni a munkahely­­re, akár az ágyból vagy a tévé előtt, melegítőben is lehet dolgozni, és még a gyerek is felügyelet alatt van iskolaidőn kívül is. Csakhogy egy nemzetközi kutatás most megállapította, hogy a nők számára ez nemhogy nem jelent könnyebbséget, de az eddigieknél sokkal nagyobb teher hárul rájuk.

A home office idején sok családban mindennapossá válik az ebédfőzés.
Illusztrációk: Török János

Munka mellett lett egy másik főállása

– A minap édesapám megkérdezte tőlem, miért panaszkodok, hogy semmire nincs időm, amikor egész nap itthon vagyok, a munkám pedig ugyanannyi, mint amikor bejártam dolgozni. Nem értette, akkor hol vannak az utazással és egyéb, közösségi programokkal megtakarított órák, amelyek a vírus miatt most kiestek, matematikailag ugyanis most időmilliomosnak kellene lennem – mesélte Edina.

A kétgyermekes édesanya ez­­után elmondta, hogy a mun­ka mellett mi az, ami kitölti az egész napját.

– Reggel mosogatással kezdek, hiszen az előző este vacsorájának nyomait va­­lakinek el kell tüntetni. Majd miközben elkezdek dolgozni, nekiállok főzni is, hogy mire a gyerekek végeznek az iskolával, legyen ebédjük, hiszen a menzára, ahova eddig jártak, most nem tudnak beülni. Közben persze berakok egy adag mosást, kiteregetek, összepakolok a lakásban. Evés után újra elmosogatok, majd dolgozok még egy kicsit, hogy utána le tudjak ülni a kicsivel tanulni. Ha végeztünk, mehetek ismét a konyhába vacsorát készíteni. Mivel a nagyobbik fiam középiskolás, és itthon van egész nap, sokkal több teendőm van, mint az egész napra üresen hagyott lakásban. Ráadásul a munkámmal is lassabban haladok így, hogy nem csak arra koncentrálok, hiszen mindig van mit csinálni a háztartásban. Mindez most egész nap a szemem előtt is van – mesélte az édesanya.

Aki otthonról dolgozik, nem háztartásbeli

Bár Edina férjes asszony, aho­­gyan a legtöbb háztartásban, náluk is ő végzi az otthoni munkák jelentős részét, annak ellenére, hogy ugyanúgy van munkahelye, mint férjének.

Hozzátette, úgy érzi, ez most még inkább elvárás felé párja részéről, hogy „háztartásbeliként” helytálljon, hiszen úgyis egész nap otthon van.

– A probléma az, hogy nem érzékeli, hogy ez számomra csupán helyrajzi kérdés, a munkahelyem ettől még ugyanúgy megvan. És őszintén szólva kezd kicsit elegem lenni abból, hogy két főállásom lett a home office-nak köszönhetően. Időn­ként bezárt rabszolgának érzem magam – panaszkodott.

Világszerte jellemző helyzet, hogy a nők rendes állásuk mellett a férfiaknál több időt töltenek az úgynevezett fizetetlen munkákkal.

Ebbe a főzés-mosás-takarításon kívül beletartozik a gyerekekkel való foglalatoskodás éppúgy, mint az idős hozzátartozók gondozása.

Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutatása azt mutatja, hogy az otthoni oktatás, valamint a jellemzővé vált home office mi­­att rengeteg családban megnövekedett a reproduktív munkával töltött idő. Ennek nemek közti eloszlása pedig tovább romlott a nők kárára. Főzéssel átlagosan 32, mosással és takarítással viszont például már 45 százalékkal több időt töltenek, mint korábban, de gyermekeik tanítására is több mint 30 százalékkal több idejük megy el.

A háztartási munkákat érdemes megosztani a családdal. Illusztráció: Török János

Nincs férfi vagy női porszívó

Mihalec Gábor párterapeuta szerint minden családban fel kell tenni a kérdést, milyen kapcsolati berendezkedésre vágyunk. Olyanra, mint a nagyszüleinké volt, ahol a nem határozta meg a hovatartozást, vagy az egyenlőség hívei vagyunk.

– Ha utóbbi, nem szabad kimazsolázni, milyen területeken. Régi örökség, hogy a férfiak mentális terhei az otthonon kívülre tevődnek, a nőké pedig fordítva, ezzel azonban nem szabad visszaélni. Ha ugyanis a nő is dolgozik, nem igazságos ez a fajta feladatmegosztás. Egy kutatás ugyanis rámutatott: ebben az esetben, 24 órás munkaidővel számolva a nő évente egy hónappal többet dolgozik, mint a férfi. Ez pedig brutális különbség – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mihalec Gábor szerint a fér­­fiaknak fel kell tenniük a kér­­dést: mi tesz jót kapcsolatuknak. Ha egy agyonhajszolt, fáradt, romantikázásra képtelen feleséggel élnek együtt, vagy ha olyannal, aki ragyog, mosolyog, és az intim szükségleteiket is örömmel kielégíti. Ha utóbbira vágynak, akkor nekik is van dolguk.

– Fel lehet ezt a dolgot úgy is fogni, hogy azzal, hogy ke­­zünkbe vesszük a mosogatószivacsot, a romantikus időszakot készítjük elő.

Egyébként pedig nincs férfi vagy női porszívó, csak porcica, amit el kell tüntetni. Az otthon az egész családé, akkor miért ne vállalhatna részt mindenki a működtetésében? Egy egyenlőségpárti modellben a feladatokat érdemes aszerint felosztani, ki mit szeret vagy tud csinálni, aki pedig többet van otthon, úgy igazságos, ha többet is vállal ezekből. És ha ez a férfi, akkor ez rá is érvényes – hangsúlyozta a párterapeuta.

Hozzátette: ebbe a munkamegosztásba érdemes a gyerekeket is belevonni életkoruknak megfelelően, hiszen máskülönben nehezen várható el tőlük, hogy később önállóan tudják majd vezetni saját háztartásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában