A maszk csak egy dolog

2021.03.12. 14:00

Ez az egyik oka a járvány terjedésének Csongrád-Csanád megyében

Március 8-án léptek életbe a legújabb járványügyi intézkedések. Számos hatása volt, de azóta a megyei koronavírus adatok is emelkedtek.

Tóth Zoltán - Molnár András

20200501 Szeged Koronavírus megyei tesztelés. Május elsején megkezdte a mintavételeket a Szegedi Tudományegyetem az országos járványügyi kutatás részeként. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek számáról. Képen: I. számú rendelő, Szentháromság utcai rende­lőintézet Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Március 8-án még a virágüzletek nyitva tarthattak, de a járványügyi intézkedések nyomán sok üzlet bezárta kapuit két hétre. A kormányinfón kiemelték, hogy a napi fogyasztási cikkeket és élelmiszert árusító helyek biztosan nyitva maradnak, és nem alakul ki élelmiszerhiány sem, az ellátottság megfelelő.

Mindemellett a napi munkavégzéshez szükséges dolgokat árusító helyek is nyitva maradhatnak, sőt, az olyan szolgáltatások is megmaradtak, mint a házhoz szállítás, egészségügyi szolgáltatások, és az állategészségügy.

Mi szükség van a lezárásra?

Az intézkedések kezdete után öt nappal így néztek ki a koronavírus adatok március 12-én. Összes fertőzött: 21654, az új napi fertőzöttek száma pedig 279. Bár a március 11-i 393-as adattal majdnem a novemberi rekordot közelítette a napi fertőzöttek száma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a szegedi szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának az aránya stagnál, bár már nem alacsony, hanem mérsékelt.

Hogy ennek mi az oka, azt most nem járványügyi szempontból fogjuk kibontani, maguk az emberek, a Csongrád-Csanád megyei lakosok segítettek kideríteni, mégis mi történt a bejelentést követő két-három napban.

Mozgolódnak az emberek

Sokunknak lehet elege a maszkviselésből, a koronavírusból, abból, hogy nem lehet beülni egy étterembe, vagy nem lehet moziba menni. Csakhogy ez nem véletlen, a vírus velünk maradt a pici januári javulás mellett is. A tendencia az, hogy február közepétől egyre több ember kezdte látogatni a kiskereskedéseket, parkokat, bevásárolni sem egyedül mentek már, és a munkahelyekre is egyre többen bejártak.

A forrásaink maguk a lakosok, bár közvetve. Ha valaki engedélyezi az Androidos telefonon a helyzetmeghatározást, akkor a Google automatikusan menti a helyeket, melyeket meglátogatunk. Az adatgyűjtés teljesen anonim. A begyűjtött információkból a Google statisztikát készít, Ezekből az adatokból az derül ki, hogy a megyei lakosság egyre kevésbé veszik komolyan a vírusfenyegetettséget, és egyre többet mozgolódik, ez pedig nagyban hozzájárult a harmadik hullám kialakulásához.

Félelem a vásárlás hiányától

A március 5-i bejelentés hatására elszabadult az élelmiszerpánik. Annak ellenére, hogy a bejelentés szerint az élelmiszerüzletek nyitva maradnak, még aznap 8%-ot ugrott a bevásárolni indulók száma. Mindezek mellett a hétvégén az intézkedések kihirdetése után 10%-kal többen indultak meg valamilyen bevásárlóközpontba úgy, hogy már akkor tudni lehetett, hogy nyakunkon a harmadik hullám.

Vége lesz egyszer?

Biztosan. Számos védőoltásra lehet regisztrálni, valamint a járványügyi szabályokat érdemes betartani. A maszkot akkor is, ha kellemetlen, de az orrunkra is rá kell húzni. Ha pedig boltból megyünk haza, érdemes szappanos vízzel nemcsak a kezünket, de az arcunkat is alaposan megmosni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában