#Környezetvédelem

2021.03.04. 10:30

Harminc fát ültettek el Balástyán

A Településfásítási Programban 30 fát ültettek el szerdán Balástyán, a kegyeleti parkban. Az eseményen tevékenyen vett részt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki a környezet védelmét mindannyiunk kötelességének nevezte.

I. P.

Már a következő generációkra gondolva ültették a fákat. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Azt a 30 fát ültették el tegnap a balástyai kegyeleti parkban, amit a Településfásítási Programban kapott a község, ebből 10-10 fehéreper, keskenylevelű kőris és kislevelű hárs. A 10-14 centiméter törzskörméretű, földlabdás, azzal együtt 2-5 méter magas csemetéket a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosította.

A faültetésen Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon a mostanihoz hasonló fásítási kezdeményezés.

– Környezetünk védelme mindannyiunk kötelessége, amiért tennünk kell.

Az Agrárminisztérium a tavaly meghirdetett Településfásítási Programmal is hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb falvak, városok az eddiginél is kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak – közölte még a miniszterhelyettes. A kormány célja, hogy az ország fával borított területét 27 százalékosra növelje. – A lakosság támogatását is élvező fásítást folytatni kívánjuk azért, hogy a követke­­ző generációknak is vonzó helyszínt biztosítsunk Balástyán – mondta Ujvári László polgármester. Rajtuk kívül még Szrnka Mihály, a DALERD Zrt. erdőgazdálkodási ágazatvezetője vett részt a faültetésben.

Már a következő generációkra gondolva ültették a fákat. Fotó: Török János

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Programban hirdette meg a Településfásítási Programot, amely 2020 júniusában startolt a Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez és a Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódva.

A programban összesen 12 ezer fát igényelhettek a 10 ezer fő alatti települések.

A fával borított területek növelése mellett az is cél, hogy a fák gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Az említett 12 ezernek közel a felét tavaly ősszel ültették el erdész szakemberek és a helyben lakók segítségével a falvak, városok, a többire idén tavasszal kerítenek sort. A tavaszi faültetési szakasz Balástyán indult, és várhatóan április végén fejeződik be országszerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában