Hozzáférhetők lettek végre a személyes adatok

2021.03.03. 20:00

Történelmi pillanat: feltárultak a szovjet fogolytáborok titkai

A magyar levéltárügy történetének legnagyobb információátadása történt meg – fogalmazott Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A kommunizmus áldozatainak emléknapján megjelent bázisban a csaknem 682 ezer digitalizált karton az 1941 és 1956 között a Szovjetunióba elhurcolt magyarok személyes adatait tartalmazza.

I. P.

Egy karton a sok százezer közül – mindegyik mögött egy-egy tragikus emberi élet van. Fotó: Török János

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az MTI-nek korábban elmondta: ilyen jellegű információátadásra, mint amilyen az adatbázis átvétele, a magyar levéltárügy történe­tében még nem volt példa. Az adatbázisban 681 ezer 955 karton szerepel, azoké, akiket 1941 és 1956 között elhurcoltak a Szovjetunióba. Hozzátette: az egyelőre nem tudható, hogy ez hány magyar embert takar, mert vannak ismétlődő kartonok.

A főigazgató még közölte: az adatok átvételét követő 1 éven belül sikerült hozzáférhetővé tenni azokat mindenki számára, ugyanis múlt héten csütörtöktől – a kommunizmus áldozatainak emléknapjától – már elérhető, tanulmányozható a következő online felületen: adatbazisokonline.hu/adatbazis/szovjet-taborok-magyar-foglyai.

Ellenőriztük, kipróbáltuk – könnyen át­­tekinthető, lehet böngészni!

Egy karton a sok százezer közül – mindegyik mögött egy-egy tragikus emberi élet van.
Fotó: Török János

– Azért is nagyon fontos ez, mert nem hallomásokról, kó­­sza hírekről van szó, hanem hivatalos jelentésekről, állami és közigazgatási adatokról – mondta kérdésünkre válaszolva Miklós Péter történész, a vásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója. Azzal folytatta:

így jelentős az esély arra, hogy a családok megtalálhatják, mi történt eltűnt szerettükkel, hol raboskodott vagy végzett borzalmas körülmények között kényszermunkát, egyáltalán, mi lett vele.

Az adatokkal kiegészíthető, közel teljessé tehető a II. világháború és a kommunizmus áldozatainak listája, helyi szinteken is.

A Magyar Nemzeti Levéltár és az Orosz Állami Hadilevéltár 2019. április 8-i megállapodása alapján került az utóbbiban őr­­zött, a II. világháború alatt és után a Vörös Hadsereg által foglyul ejtett, internált, illetve letartóztatott, majd a Szovjetunióban hadifogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségű személyek, katonák és civilek úgynevezett nyilvántartó kartonjainak digitális másolata a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetébe.

Azok tartalmazzák a hadifoglyok vezeték- és keresztnevét, születési adatait, nemzetiségét, a fogságba esés helyét és idejét, a tábor elhagyásának okát és idejét, illetve ha az illető meghalt a táborban, akkor annak időpontját és okát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában