Több, mint hatvan mázsát szállítottak

2021.03.25. 19:41

Kétnyaras pontyokat telepítettek a megyében

Kétnyaras pontyokat telepített a napokban a halak, valamint a víz világnapjának alkalmából a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége két szakaszban. Az átlagosan hetvendekás egyedek az Aranykárász Bt. szarvas-iskolaföldi tógazdaságában nevelkedtek.

T. Sz.

Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

A mindszenti kompnál 1618 kilogramm halat engedtek a Tiszába, míg a Mártélyi-holtágba húsz mázsát. Mint azt Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke lapunknak elmondta, a kétnyaras, méretében 26 és 29 centiméter közötti pontyok telepítésekor nem rendelik el a horgászati tilalmat.

Mártélynál húsz mázsa kétnyaras pontyot telepítettek.
Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

Az országos rendeletben egyébként is 30 centiméter az alsó határ, Mártélynál pedig csak a 35 centiméter felettieket lehet elvinni. Fontos, hogy a vízbe engedett egyedek megtalálják a helyüket új környezetükben. Mint azt Oláh Szabolcs megjegyezte, 2015 óta telepítenek kétnyaras halakat, a fogási naplók adatai alapján egyértelműen gazdagodott az állomány. Egyre több a nagyobb méretű egyed a vizekben.

A második szakaszban az atkai holtág 1022 kilogramm, az Algyői-főcsatorna ötszáz kilo­gramm szintén kétnyaras pontyot kapott, Szegednél pedig 10 mázsát engedtek a Tiszába. Március 22-én tehát 6140 kilo­gramm került megyei vizekbe. Április elsején, csütörtökön egy újabb körben idősebb, háromnyaras pontyokat telepít a megyei szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában