Minden, amit az 5G-ről tudni akartál

2021.03.27. 14:00

Kiderült az igazság az 5G-vel kapcsolatban, ezt állítják a szakértők

A legvadabb összeesküvés-elméletek egyik főszereplője az 5G, ahogy régen az elektromosság. Összeszedtük, amit az 5G-ről tudni érdemes.

Tóth Zoltán

20200528 Győr 5G kérdés. Nem csak világszerte, de Győrben is hallani, hogy néhány embert aggasztanak az egyetemen működő 5G hálózat hatásai. Utánajárunk pontosan mi ez, hogyan működik és megalapozottak e a félelmek. Képen: Prof. dr. Wersényi György dékán. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Összeesküvés-elméletek: az 5G az káros sugárzás

Pedig erről szó sincs. Nem okoz rákot, nem manipulálnak vele, és főleg nem terjeszt vírusokat, ahogyan azt néhány összeesküvéselmélet-hívő ál­lítja. Tavaly röppent fel az a vád az újonnan felállított 5G tornyokkal szemben, hogy a távközlési vállalatok tehetnek a pandémiáról, hiszen majdnem egyszerre tört ki a világjárvány, és jelentek meg ezek a tornyok. Volt olyan – szerencsére nem hazánkban –, aki felmászott egy ilyen adótoronyra, és megrongálta azt.

Akik megrongálják az 5G tornyokat, azok fontos kommunikációs csatornáktól vághatják el magukat. Illusztráció: Pixabay

Nem felelős a koronavírus járványért

Nem tett jót sem a közhangulatnak, sem a járványkezelésnek, amikor összefüggésbe hozták a világjárvánnyal az új technológiát. Pont azt a szegmensét támadták ezzel a kint tüntetők és a rongálók az életnek, amellyel megkönnyíthetik a járványkezelést. A gyorsabb internetkapcsolat segít a home office-ban és a távoktatásban is.

Nincsen összefüggés a Co­vid19-járvány és az 5G között! Ezt az Egészségügyi Világszervezet is megerősítette

– írta a Telekom egy 5G-vel foglalkozó közleményében.

A koronavírus nem terjed rá­­diófrekvenciás hullámokkal, mobilhálózatokkal. Az új koronavírus sok olyan országban is jelen van, ahol még egyáltalán nem épült ki 5G mobilhálózat. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, elsősorban köhögés és tüsszentés útján.

Az emberek úgy is megbetegedhetnek, ha egy fertőzött felület megérintése után a szemükhöz, szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak, plusz olyanok is megbetegedtek, akiknek a környezetében nincsen 5G torony.

Gyorsabb és megbízhatóbb kapcsolat

Az ötödik generációs kapcsolatokra képes eszközök sokkal gyorsabban kommunikálnak a világhálóval. Minden ilyen kommunikációhoz persze újabb tornyok szükségesek, hogy a 3600 MHz frekvencián is képesek legyenek kommunikálni az eszközök.

Ezeket a tornyokat a WHO International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság, ICNIRP) ellenőrzi szigorú szabályok alapján.

Fejlődés

A globálisan gyorsabb internetkapcsolat olyan potenciá­lokat rejteget magában, amit legvadabb álmainkban sem gondolnánk. Vannak olyan kórházi berendezések, amelyek az 5G miatt képesek az embert félig helyettesíteni. Az 5G kapcsolaton keresztül például egy műtétet is el tud végezni egy szakorvos, még akkor is, ha éppen a világ más részén tartózkodik. Ez persze még nem az általános eljárás, de a lehetőség ott rejlik benne.

A rádióhullámokkal nem lehet vírusfertőzést átadni. Fotó: Pixabay

Képzeljük el, hogy egy specialistát várunk, viszont akár napokba is telhet hozzánk az útja! Mennyivel egyszerűbb, ha akár a saját munkahelyéről segít rajtunk.

De az" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> önvezető autók technológiájában is felhasználható az 5G, valamint szenzorok tömegei­nek munkába állítását is lehetővé teszi, minél többet tudjunk meg városainkról, világunkról vagy akár a Föld bolygóról.

Magyarország és az 5G

A hazai távközlési szolgáltatók közül a három legnagyobb már számos településen telepített, a feljebb említett 5G tornyot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt jogosult arra, hogy értékesítse az 5G által használatos spektrumot, amely összeg az államháztartásba kerül, vagyis közvetve, de Magyarország polgáraihoz. Az árverés még tavaly március végén lezajlott, azóta épülnek az 5G adótornyok hazánkban.

Magyarország így az elsők közt tudja – többek között – az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben vagy akár a logisztikában ki­használni az 5G segítségével alkalmazható innovációkat.

Karas Monika, az NMHH el­­nöke így nyilatkozott: „Az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését.”

Ha megkapja a megfelelő lefedettséget Magyarország, az utat nyithat a még gyorsabb modernizációhoz.. Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

Magyarország egyébként igyekszik a technológiából ki­­venni a részét. Nemrég Palkovics László azt nyilatkozta, hogy az 5G technológia számos területen kínál zöldebb megoldásokat, amivel hozzájárul a fenntartható és környezetbarát fejlődéshez. Az ötödik generációs kapcsolatok egyik előnye pedig az, hogy a nagyobb adatforgalom mellett a mobilhálózatok energiafelhasználása akár a jelenlegi szint alá csökkenthető.

Az egyik leghasznosabb fejlesztés

Eddig az 5G frekvenciája bizonyult a leggyorsabbnak, így ha megkapja a megfelelő lefedettséget Magyarország, az utat nyit­­hat a még gyorsabb modernizációhoz szinte minden iparágban. Ne féljünk tőle, inkább tekintsünk rá lehetőségként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában