Az úszómedence támogatójára emlékeztek

2021.03.03. 16:40

A mórahalmi Kószó bácsi milliói

A közelmúltban a magyar parasport napjához Mórahalom is csatlakozott, fel­elevenítve Kószó Dezső életútját, akinek köszönhetően az 1980-as években elindulhatott egy úszómedence építése a városban.

Munkatársunktól

Ma már messze földön ismert fürdőjéről a város. Archív fotó: török jános

Fotó: Török János

Kószó Dezső 2 millió forinttal járult hozzá, hogy 1986-ban megkezdődhessen a mórahalmi tisztasági fürdőben az első úszómedence építése. Az akkoriban kimagasló adománynak számító összeggel azt szerette volna, hogy a mórahalmi diákok megtanulhassanak úszni, szavait idézve: „hogy evvel is segítsük itt a falut és a hírnevet”.

Kószó Dezső 1916-ban született, a mórahalmi Madarász-tó mel­­lett nőtt fel, 8 gyerekes földműves családban. 17 éves korában, éjszaka halászott a Madarász-tóban, felfázott, hátgerincüreg-gyulladást kapott, ezért mindkét lába lebénult. 1940-ben a családtól kapott kölcsönökből nyitotta vegyesboltját, 1970-ben műszaki cikkek ke­­reskedésére állt át. Használt vagy mások által kidobásra ítélt gépalkatrészek felújításából és eladásából tett szert vagyonára.

A földműves család szegény gyermekéből, mozgáskorlátozottként a 80-as évek elejére milliomossá vált. Vagyonát a közösség támogatására, a meglévő értékek megóvására használta. Neve, a „Kupola Dezső” mai napig ismert. Neve előtt ma is tisztelettel adózik a város, a parasportolók napja alkalmából az iskolában elevenítették fel életútját. Mórahalom hírneve a fürdőnek nyújtott támogatásának is köszönhető. A medence megépülése után köszönetként emléktáblát állítottak az adományozónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában