Helyi közélet

2021.03.23. 10:02

Minden számlát lát majd a NAV

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal. Márciussal véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak.

Munkatársunktól

– Sokan éltek a türelmi időszak lehetőségével, de a vállalkozások mintegy 98 százaléka március elejére már átállt az új rendszerre – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint március első napjaiban a 871 ezer vállalkozásból csak 20 ezer küldte a régi, a már csupán március végéig üzemelő rendszeren keresztül a számlaadatokat.

Minden segítséget megadnak azoknak a cégeknek, amelyek még nem álltak át az új megoldásra.

A napokban ezért az érintettek levelet kapnak az adóhivataltól, az elektronikusan megküldött tájékoztatás figyelmeztet a szankciómentes időszak végére is.

– Március 31-ig még van idő, mindenki átállhat az új rendszerre, és ebben a NAV szolgáltatásai is segítenek. Az adóhivatal ingyenes számlázóprogramjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket – hangsúlyozta az államtitkár. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is a NAV sa­­ját fejlesztésű programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyet már több mint ötmillió tranzakciónál használtak az érintettek.

Egy másik adóhivatali újítás is segíti az átállásban a vállalkozásokat, tavaly június óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Sikerét jelzi, hogy már több mint 34 ezren letöltést regisztráltak.

Az április elejétől teljeskörűen kötelező rendszer egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, valamint a papírmentes számlázást. Az államtitkár megjegyezte, az átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

– Az utóbbiak az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal sem látja – mondta Izer Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában