Szeged

2021.03.17. 12:17

Művészetekkel segíti a Gedói Általános Iskola a képességek kibontakozását

A koronavírus miatt a legtöbb általános iskola csak online tudott nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Gedói Általános Iskolát.

Timár Kriszta

Fotó: Torok Janos

Két első osztály indítását tervezik a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

– Fő profilunk a művészetoktatáshoz kapcsolódóan a vizuális-téri képességcsoportra épülő tehetséggondozás. A tanulók élményszerűen tapasztalhatják meg a képző- és iparművészeti stílusok és irányzatok sokszínűségét. A művészeti tevékenység nagyban elősegíti a tanulói alapképességek kialakulását, megerősítését. Törekszünk a tehetségígéretek felfedezésére és intenzív fejlesztésére a művészet, az alkotás, a logikus gondolkodás komplexitásával, sikerélmény biztosításával, komplex személyiségfejlesztéssel – mondta el Gyurikné Vass Angéla intézményvezető.

Az érzelmileg támogató iskolai környezet megvalósítása érdekében bevezették be a resztoratív szemléletet.

– Ennek során a másokkal való kapcsolatainkat a kölcsönös tisztelet, a különbségek iránti tolerancia, a döntéshozatalban való egyenlő részvétel, a hatalmi viszonyok csökkentése, a kollektív felelősség és a sérelmek inkább jóvátétellel, mintsem büntetéssel való orvoslásának elvei szerint szervezzük

– magyarázta Gyurikné Vass Angéla.

Az iskolában az angolnyelv-oktatás az egyik kiemelt terület. Ez első osztályban kezdődik, felső tagozaton pedig már képesség szerinti csoportbontásban, heti 3 vagy 4 órában zajlik. Szintén csoportokban oktatják a technika és tervezés, illetve a digitális kultúra tantárgyakat.

Az élményalapú oktatást helyezik előtérbe a Gedóiban. Fotó: Török János

– A komplex alapprogram elveit követve heterogén csoportokban valósítjuk meg a differenciált fejlesztést. A tehetséggondozás épp olyan fontos, mint a hátránykompenzáció, mindezt pedig élményalapú oktatással valósítjuk meg. Mindezt ötödik évfolyamon kiegészíti a tanulás tanulása szakkör, amellyel a tagozatváltást segítjük – tette hozzá.

Az intézmény részt vesz a „Kék Tér” programban is. A Csongrád-Csanád megyei Rend­őr-Főkapitányság „Lépésről lépésre a biztonságért” komplex prevenciós programjának egyik legfontosabb eleme egyedülálló módon támogatja az alsó tagozatos diákokat alapvető bűn- és baleset-megelőzési ismeretek elsajátításában. Emellett 1. osztálytól felmenő rendszerben a KEVE programot is alkalmazzák az általános iskolások közlekedésbiztonságának elősegítése érdekében.

A Gedóiban működik sakkműhely is, amely többek között a megosztott figyelmet, az emlékezőképességet, a kudarc- és monotóniatűrést, továbbá a csapatszellemet is fejleszti. A sportolási lehetőségek között alsó és felső tagozaton a kötélugrás szerepel, illetve mind a 8 évfolyamból a lányok és fiúk is részt vehetnek a Bozsik Intézményi Programban. Mindezeket 4. és 5. évfolyamon az úszás­oktatás is kiegészíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában