A számlával igazolt költségek 50 százalékát téríti meg az állam

2021.03.29. 09:37

Télikertre, kocsibeállóra is költhetjük a támogatást

Jövő év végéig igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra, számos, első hallásra nem magától értetődő beruházásra is kaphatunk pénzt. Megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb, legtöbbeket érintő feltételeket.

K. A.

Sok minden belefér a támogatott lakásfelújításba, akár klímaberendezést is vehetünk.

Fotó: Mártonfai Dénes

Főszabály szerint a támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő kérheti, egy alkalommal, ha a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek a 25. életévét még nem töltötte be. Az igénylőnek nem lehet nyilvántartott köztartozása.

A támogatás lakásra, családi házra és tanyára is kérhető, a zártkertként, gazdasági épületként, üdülőként vagy hétvégi házként nyilvántartott ingatlanra viszont nem.

Az igénylőnek legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyben egybefüggően maximum 30 nap megszakítás lehet.

A támogatás összege a számlával igazolt költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint, az összegben az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj fele-fele arányban szerepelhet.

Drótkerítés

A támogatás alapvetően a közműhálózatra, a fűtés- és energetikai korszerűsítésre – beleértve a napelem telepítését vagy cseréjét –, külső és belső felújításra igényelhető, de számos, első hallásra nem magától értetődő beruházást is támogat az állam. Ilyen a biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, de klímaberendezést is vehetünk, illetve korszerűsíthetünk a támogatásból.

Lehet galériát építeni, villanykapcsolókat és dugaljakat kialakítani, illetve cserélni, de ugyanez érvényes a világítótestekre is.

Készíthetünk nyitott gépkocsibeállót, garázst vagy kerítést építhetünk, az utóbbi akár drótfonatos is lehet, és nem kell feltétlenül utcafrontinak lennie. Legalább is ezt a választ adta két olvasójának kérdésére a hitelnet.hu szakportál.

Konyhai gép

Térburkolat kialakítását otthonunkban is támogatja az állam, de építhetünk előtetőt, kialakíthatunk télikertet is. Ami ennél fontosabb és többeket érint, hogy a beépíthető bútor vagy konyhai gép vásárlása, illetve cseréje is belefér.

A támogatás 2021. január elseje után megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető. Erre 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december végéig van lehetőség.

A támogatás iránti kérelem a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, formanyomtatványon, postai úton vagy személyesen a kormányablaknál nyújtható be. Azt 30 napon belül elbírálják, hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség.

A jogosultság esetén támogatói okiratot állítanak ki, és ezt követő 5 napon belül utalják is a pénzt.

Ellenőrzik

Az igénybevétel jogszerűségét a kincstár legkésőbb a kifizetést követő 180. napig vizsgálhatja, a lakás fekvése szerint illetékes kormányhivatal bevonásával, helyszíni ellenőrzéssel. A jogosulatlanul kapott pénzt kamattal növelt összegben kell visszafizetni.

Mivel a támogatás folyósítása utólagos, a munkát előre meg kell finanszírozni. Ha erre saját forrás nem áll rendelkezésre, több banki konstrukció közül is választhatunk: szabad felhasználású jelzáloghitel, ingatlanfedezet bevonása nélküli személyi kölcsön, babaváró és lakásfelújítási hitel is igényelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában