olvasóköröket újítanak fel

2021.03.25. 12:06

Új közösségi házat építenek 400 milliós pályázati forrásból

Megkapta az építési engedélyt a hódmezővásárhelyi önkormányzat az új-kishomoki közösségi ház építésére. Egy pályázaton nyertek 400 millió forintot, ennek része az építkezés, három vásárhelyi olvasókörben pedig kisebb-nagyobb felújításokat végeznek.

Kovács Erika

A Visszhang utcai olvasókörben néhány nyílászárót is kicserélnek majd. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhely kulturális és közösségi életében mindig is fontos szerepet töltöttek be olvasókörök. Így van ez napjainkban is, számos rendezvény, ünnepség helyszínei, a közösség összetartó erői.

Akadálymentesítenek

Az önkormányzat a közpénzből fenntartott médiát tájékoztatta arról, hogy az új-kishomoki városrészbe tervezett közösségi ház építési engedélyét megkapták. A város legújabb olvasóköre a Szikes utcában épül majd fel.

A Csúcsiban, a Tarjániban és Újvárosban, a Visszhang utcai olvasókörben kisebb-nagyobb felújításokat végeznek a négyszázmillió forintos pályázat részeként. Az épületek akadálymentessé válnak.

Ablakokat is cserélnek

A Csúcsi olvasókörben, amely tavaly volt 30 éves, energetikai felújítást terveznek. Kicserélik a nyílászárókat, a konvektorokat, a padlásteret szigetelik, az épület napkollektort kap, amellyel meleg vizet állítanak majd elő.

A Tarjáni olvasókörben szükségessé vált a villamos hálózat teljes körű felújítása, és a padlásfeljárót is érinti a beruházás.Az újvárosi Visszhang utcában működő olvasókörben is a villamos hálózatot fejlesztik, és néhány nyílászárót is kicserélnek.

A többi olvasókörre is ráférne a felújítás.

A külterületen lévők közül nem egy esetében pedig még az is kérdéses, hogy ki léphet be egyáltalán az épületbe.

– Az olvasókörök felújításáról és egy új építéséről még 2016-ban döntöttünk. Ezt a tervet valósítja meg a mostani önkormányzat egy dedikált forrásból – mondta el a Délmagyarországnak Benkő Zsolt, a Fidesz önkormányzati képviselője.

A Visszhang utcai olvasókörben néhány nyílászárót is kicserélnek majd.
Fotó: Kovács Erika

Kinél van a kulcs?

A képviselő korábban többször is tartott sajtótájékoztatót a szikáncsi és az erzsébeti olvasókörök használati joga körüli anomáliákról.

– Most senki nem használja például a szikáncsi közösségi házat. Nem tudom, kinél lehet a kulcs

– mondta Benkő Zsolt, aki a szikáncsi részönkormányzat elnöke is. Hogy kinek kellene gondoskodnia a közösségi épület rendben tartásáról, ez a szikáncsiakat is nagyon érdekli. Tavaly ősszel például hatalmas gaz vette körül az épületet.

– Tavaly tél elején például nem is tudom, hány telefonomba került, mire sikerült elérnem, hogy a HVSZ munkatársai beindítsák a fűtést az épületben, nehogy szétfagyjon – mondta a külterületi önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában