Harmadjára jártunk a bordányi Vas családnál

2021.03.19. 09:55

Unják, de nem panaszkodnak

A bordányi Vasék szerint tanár, diák és szülő is belerázódott az ezt megelőző időszakban a digitális oktatásba. Fennakadást legfeljebb az informatikai problémák okoznak, de azokat is gyorsan megoldják.

Arany T. János

Bordány 2021.03.18. Vas Nimród, Hunor és Magor már egy éve online oktatásban tanulnak képen: Vas Nimród (idõsebb ) és Hunor fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Az elsős Magoré a konyha, rá jobban kell figyelni, és segíteni is többet kell neki, a harmadikos Hunoré a nappali, ő már egyedül is boldogul, a szakközépiskolás, kilencedikes Nimród pedig, aki tavaly március óta csak két hónapot járt iskolába, a saját szobájában vesz részt a digitális tanórákon.

A konyha a legkisebb fiúé, Magoré, neki kell a legtöbb segítség, a nagyobbak, Hunor és Nimród már egyedül is boldogulnak.
Fotó: Kuklis István

Könnyebben megy

Éppen harmadjára járunk Vaséknál a Petőfi utcában, akik bár nagyon vendégszeretőek, Vasné Varga Anita szeretné, ha többet nem kellene a digitális oktatás miatt találkoznunk. Anita és férje, Sándor három fiúval, egy elsős általános iskolással, egy harmadikossal és egy elsős középiskolással vetette bele magát nemrég újfent a modern távoktatásba.

– Sokkal jobban, könnyebben megy, mint tavaly. Ránk délelőtt csak a felügyelet és a technikával való esetleges küzdelem maradt.

A szülőkre szerintem most annyi feladat hárul, mintha rendesen iskolába járnának a gyerekek és a házi feladatot csinálnánk meg együtt – mondta Anita a konyhában, ahol az elsős Magor matematika-, majd nyelvtanfeladatokat oldott meg a laptopon.

Fotó: Kuklis István

Nyelvtanóra nappaliban

A fiúk édesanyja azért sajnálja a gyerekeket, mert ami nekik most kimaradt az életükből, pótolhatatlan. Erről már korábbi látogatásunk alkalmával is beszélgettünk, Nimród általános iskolai tanulmányai befejezetlenül értek véget, még jó, hogy egy bizonyítványosztással sikerült lezárni.

– Mi, szülők és a pedagógusok is könnyebben vesszük az újabb akadályokat, a technikai problémák megoldásában Nimród sokat segít – mesélte az édesanya, majd belestünk egy nyelvtanórára, amiből annyi látszott, hogy Hunor ül a gép előtt fején a fülhallgatóval. Aggódtam, hogy hátul látszódunk majd, de Hunor édesapja megnyugtatott, már vannak olyan alkalmazások, amik elhomályosítják a hátteret.

Ki tudnak mozdulni

Bár a fiúk nem panaszkodnak, csak Nimród mondta ki, hogy már kezdi unni a gép előtti üldögélést, és azt sem élvezi, hogy eddig csak két hónapot járt iskolába kilencedikesként, édesanyjuk szerint látványosan unatkoznak, hiányzik nekik az iskola, a barátok, az osztálytársak.

Szerencsére mindhárman igazolt játékosok, fociznak, így rendszeresen ki tudnak mozdulni és közösségben vannak.

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskolában majd csak április 12-én, hétfőn indulna újra az oktatás, de mint fogalmazott, az esze azt súgja, nem mennek vissza az iskolapadba az általános iskolások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában