A traktor és targonca mellett a profilba hozó láncélezés is fontos

2021.03.03. 09:39

Vizsgáznak a bedősök

Szakmai vizsgára készülnek a diákok a Bedőben, ég a kezük alatt a munka. Akik nem az erdőben dolgoznak, azok traktort, rakodógépet kezelnek és motorfűrészt éleznek. Én is tanultam valami fontosat: ha jól tudsz élezni, több fát tudsz kitermelni.

Arany T. János

Az erdészeti szakmunkásoknál a sikeres vizsga feltétele a T kategóriás jogosítvány megszerzése. Ezt is gyakorolták tegnap délelőtt. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Odakint a Bedő udvarán a szikrázó napsütésben a tizenegyedikes Neszvecskó Erik izgulva várta, mikor kerül rá a sor a targoncakezelésnél, a műhelyben Sáricz János szakoktatóval a géptan és anyagmozgatás rejtelmeiben mélyedt el a tanulóifjúság.

– Szakmai vizsgára az erdészeti szakmunkások, a virágkötők és a lovászok készülnek. Természetesen itt vannak az erdésztechnikusok, érettségi­­re felkészítő konzultációs foglalkozásokra érkező diákok is – kezdte Andrésiné Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

Online nem lehet

– A szakmai vizsgára való felkészítésben a gyakorlatok egy részét semmiképpen nem lehet online megoldani. A két végzős erdészeti szakmunkás osztály egyik része kint az erdőben fa­kitermelési munkákat gyakorol, másik részük azokat a gépkezelési gyakorlatokat végzi, amelyek szükségesek a szakmai vizsgához: rakodógép- és targoncakezelés, motorfűrészek láncélezése, illetve mivel a szakmai vizsgának az erdészeti szakmunkásoknál feltétele a T kategóriás jogosítvány megszerzése, így a rutinoktatás is itt zajlik az iskolában. Éppen szerdán vizsgáznak – tette hozzá az igazgatónő, aki az év végi vizsgákkal kapcsolatban azt mondta, bízik benne, hogy az a megszokott rendnek megfelelően zajlik majd:

május elején az írásbeli, júniusban a gyakorlati és szóbeli.

Ahhoz, hogy a fiatalok gépet kezeljenek, nem elég egy-két alkalom, jártasság-, készség­szinten kell elsajátítani a gép­kezelést és annak minden részletét. Ezért a kívülállónak na­­gyon idegesítő, ahogy a targoncakezelő minden, a legapróbb mozdulatnál megnyomja a dudát, de a szabály az szabály.

A targoncánál Szűcs Tamás szakoktató gondos tekintete mellett szednek szét a fiúk hat, egymásra pakolt raklapot, rakják le azokat sorban, majd állítják föl újra egy szép, szabályos halomba.

Az erdészeti szakmunkásoknál a sikeres vizsga feltétele a T kategóriás jogosítvány megszerzése. Ezt is gyakorolták tegnap délelőtt. Fotó: Török János

– Most kezdték el gyakorolni a kezelőszerveket – mondta. A bácsalmási Neszvecskó Erik elárulta, hogy kicsit izgul, mert a rakodást még nem próbálta. Az biztos, hogy a traktornál egyszerűbb targoncát vezetni. – A traktor nem vészes, a targonca se, nekem a fadöntés a legnehezebb – szállt be Erik a járműbe.

Profilba hozó láncélezés

A műhelyben szintén nagyon fontos dolgot gyakoroltak a tanulók, és végre én is tanultam valami újat.

– Itt profilba hozó lánc­élezés folyik géppel és kézzel – mutatott a fiatalokra. Az élszög és a tetőszög beszabályozása rendkívül fontos dolog. Mint Sáricz János szakoktató mondta, ha jól tudunk élezni, több fát tudunk kitermelni, és ez a lényeg.

A fotós nehezít

Odakinn közben Török János fotóriporter nehezítette a traktorrutinvizsgára készülést: olyan közelről fotózott, hogy arra is figyelni kellett, át ne menjen a lábán egy diák. A manőverezést gyakorolták Fődi Csabával, kicsit arrébb Erik küzdött a raklapokkal.

– Jól csinálja, de van még mit gyakorolni – összegezte oktatója a látottakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában