gyerekbűnözés

2021.04.17. 07:00

Bevásárlóközpontokban és az iskolában is lopnak a fiatalok

A lopás és a garázdaság a két legnépszerűbb bűncselekmény a gyerekek és a fiatal felnőttek között. Ez a korosztály Szegeden leginkább a belvárosban megy szembe a törvénnyel.

Suki Zoltán

20200602 Salgótarján lámpalopás (illusztráció) Üzletszerűen elkövetett lopás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást egy 33 éves helyi lakos ellen a városi rendőrkapitányság. Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Illusztráció: Hegedűs Márk

Ha lehetne közgyűlést tartani, akkor mostanában tárgyalta volna a szegedi testület az önkormányzat gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló, tavalyi évre vonatkozó értékelését. A Humán Közszolgáltatási Iroda terjedelmes beszámolójában kitérnek azokra a bűncselekményekre is, amelyeket gyerekek vagy fiatalkorúak követtek el. A beszámoló szerint a gyerekek és a fiatalkorúak leginkább Szeged belvárosában követnek el bűncselekményeket.

Ezek jellemzően kimerülnek a köznyugalom megzavarásában és garázdaságban. De persze előfordul testi sértés is, vagy éppen lopás, rablás és kifosztás is.

Ha a korcsoport szerinti eloszlást nézzük, akkor az derül ki, hogy 14 és 17 év közötti fiatalok főleg vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, de a jelentés szerint ez jellemző a 18 és 24 év közötti fiatal felnőttekre is.

Leggyakrabban kisebb értékű lopások miatt buknak le, de sok az agresszív és garázda fiatal is. Ezek legnagyobb részét pedig éjszaka és részegen követik el a gyerekek.

A lopások pedig annyiban alakultak át, hogy a fiatalok már nem csak egymástól és az iskolában, hanem például áruházakban és bevásárlóközpontokban is lopnak.

A számok is érdekesek, amelyeket a rendőrség közölt a jelentés összeállítóival. Míg 2019-ben összesen 22 gyermekkorú, azaz 0 és 13 év közötti tettest regisztráltak, addig tavaly összesen 38-at. A fiúk követik el a bűncselekmények nagyobb részét, de ez mindegyik korosztályra érvényes.

A másik két vizsgált korosztályból egyébként kevesebben bűnöztek tavaly, mint előtte, de ez a szakemberek szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett távoktatás miatt volt így.

A 14 és 17 évesek közül 2019-ben még 196-an gondolták, hogy jó ötlet szembemenni a törvénnyel, tavaly pedig már csak 141-en.

A fiatal felnőttek között még szembetűnőbb a csökkenés. A 18 és 24 éves korosztály tagjai közül tavaly 353-an buktak le, tavalyelőtt viszont 542-en.

A Szegedi Rendőrkapitányság egyébként mindent megtesz, hogy visszaszorítsa a gyermekbűnözést. Rendszeresen tartanak például rendőrök osztályfőnöki órákat és egy drogprevenciós tiszt is segíti a megelőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában