Akiket a hivatástudat segít át a nehezebb napokon – a harmadik hullámban is helytállnak

2021.04.30. 09:45

Egyetemisták a frontvonalban

Bőséges felkészítést kapnak pályájukhoz az orvostanhallgatók, akik önkéntesként veszik ki a részüket a koronavírusos betegek gyógyításában. Emellett a bölcsésznek, a jogásznak és a mérnöknek készülők is példaértékű munkát végeznek. Tapasztalataikról vallottak.

Munkatársunktól

Forrás: SZTE

Fotó: ISTVAN S-TOTH

­– Előfordult már, hogy reggel találkoztam egy viszonylag jó állapotú és kommunikációképes beteggel, és mire ebédről visszaértem, már sokkal rosszabb állapotban volt. Vagy egy másik esetben a viszonylag jó állapotú páciens helyén pár órával később már másik beteget találtam. A fertőzött betegek egy része nagyon gyorsan kerül rossz, akár végzetes állapotba. Ezt rendkívül nehéz feldolgozni, lelkileg nagyon megterhelő – fogalmazott Oláh Patrik ötödéves orvostanhallgató, aki sokakkal együtt március óta a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központ Covid19 intenzív részlegén önkénteskedik.

Oláh Patrik a Covid19 intenzív részlegén önkénteskedik. Fotó: SZTE

Az egyetem oldalán közzétett írásból kiderült, hogy a hallgatók közül mintegy 820-an vállaltak rendszeres önkéntes munkát a járvány harmadik hulláma idején. Az egyetemisták legnagyobb számban az Országos Mentőszolgálatnál, az oltópontokon, valamint a Covid-osztályokon dolgoznak. Oláh Patrik elmondta,

őt a nehezebb periódusokon a hi­vatástudat segíti át, valamint a sikeres esetek, hogy egy-egy beteg meggyógyul és elhagyhatja a klinikát.

– A feladatkör rendkívül változó, alapvetően a szakápolási feladatokban segítünk, a felsőbb évesek akár az orvosok terheit is csökkenthetik. Rendszeresen figyeljük a kritikus állapotú betegek aktuális állapotát, de a súlyosabb eseteknél a betegforgatásnál is segítünk – számolt be feladatairól.

Magyar Sára hatodéves or­vostanhallgató novemberben kezdett önkénteskedni a mikrobiológiai intézetben. Ott a beérkező minták adminisztrációjánál, feldolgozásánál és a mintavevő csomagok összeállításánál segített.

Magyar Sára tavaly november óta segíti az ellátást. Fotók: SZTE

Ezt követően januárban a Vasas Szent Péter utcai oltópontra került át, ahol adminisztrációs és betegirányítási feladatokat látott el, majd az orvosoknak is segített a szükséges vakcinamennyiséget kiszámolni és szállítani.

– Egészségügyi szakképzésben részt vevő hallgatóként ki kell vennem a részem a járvány okozta nehéz egészségügyi helyzet kezeléséből. Sok örömet is okoz ez a feladatvállalás, olyan tapasztalatokat is szerezhetek, amlyre egyébként kevés lehetőségem lenne. Nagyon megható volt látni, hogy a bölcsész, a jogász, a mérnök vagy a gazdasági szakon tanuló hallgatók is mennyire komolyan veszik ezt a munkát, az egészségügyi képzésben részt vevők mellett ugyanolyan jól megállják a helyüket – emelte ki Sára.

Azt már Balogh Dénes, az SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója mondta el, hogy

a fiatalok, miközben életeket mentenek, mindannyian a tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget tesznek.

A klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora szerint a hallgatók alkalmazkodóképessége és lelkesedése is kiemelkedő. Erre példaként elmondta, többször előfordult az, hogy hirtelen kapacitást kellett bővíteni, például egy intenzív osztályt berendezni, így volt olyan, hogy este 7-kor szóltak a toborzást koordináló HÖK-nek, hogy azonnal szükségük lenne tizenöt-húsz hallgatóra, akik zokszó nélkül mentek védőruházatba öltözve, és egész éjszaka pakoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában