NAV

2021.04.26. 13:23

Napi több millió online számla

Április elseje óta minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, a hónap közepéig meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz beérkezett online számlák mennyisége.

Munkatársunktól

2019.10.15. NAV központi ügyfélszolgálat, Vaskapu utca. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Móricz-Sabján Simon (archív fotó)

7-én megdőlt a napi rekord is, a tavaszi szünet utáni első munkanapon több mint 3,5 millió számlát állítottak ki.

A NAV ma már szinte minden számla adatát megkapja az online rendszeren keresztül, még azokét is – persze a vevő adatai nélkül –, amelyeket a lakosság, vagyis a magánszemélyek vásárlásairól állítanak ki a vállalkozások.

– Ez nagy lépés lehet a fe­ketegazdaság elleni küzdelemben, hiszen a kockázat­elemzőknek szinte az összes kontrolladat a rendelkezésükre áll, így a revizorok az adóvisszaélésekre azonnal tudnak reagálni – mondta Izer Norbert. Az adóügyekért felelős államtitkár hozzátette, az online számlázás révén számos, az Európai Unióban is példaértékű adóhivatali szolgáltatást vehetnek igénybe a hazai vállalkozások.

A családokat és a lakosságot már 2017-ben az e-szja bevezetésével megszabadították a személyijövedelemadó-bevallás kitöltésének a nyűgétől, most a vállalkozókon a sor: nyártól az adóhivatal áfabevallás-tervezetet ajánl ki az érintetteknek, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelenthet könnyebbséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában