14 százalékkal több a temetés, mint tavaly

2021.04.20. 15:05

Naponta hatszor temetnek Szegeden

Januártól márciusig 14 százalékkal több volt a temetés Szegeden, mint az előző év azonos időszakában. Átlagosan naponta hatszor búcsúztattak, a halottak 40 százalékát a Belvárosi temetőben helyezték végső nyugalomra. Helyhiány azonban nincs: egyedül a Dugonics temető kihasználtsága 100 százalékos.

T. K.

Szeged, 202100419. Mennyivel nõtt meg a temetkezések száma, mennyi hely van még a temetõkben. Képen: Belvárosi temetõ. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A járvány harmadik hullámában már a temetések számán is látszik a többlethalálozás. Szegeden az idei év első 3 hónapjában 14 százalékkal nőtt meg a gyászszertartások száma 2020 ugyanezen időszakához képest. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, ebben az időszakban átlagosan naponta hat alkalommal kísértek végső búcsúra a hozzátartozók egy-egy elhunytat.

– Szegeden legnagyobb arányban a Belvárosi temetőben temetkeznek. Január és március között a búcsúztatások 40 százaléka itt történt

– tette hozzá.

Az igény tehát sajnos nagyobb lett, a szabad területek nagysága ugyanakkor jelentősen nem változott az elmúlt években.

SSzegeden és környékén majdnem minden második halott a Belvárosi temetőbe kerül.
Fotó: Frank Yvette

– A hamvasztásos temetések során leggyakrabban az urnák a meglevő családi sírhelyekbe kerülnek, valamint a szórásos temetések sem vesznek igénybe temetési területet. A lejárt temetési helyek száma pedig, amelyeket nem váltanak újra, magasabb, mint az új sírhelyek iránti igény – magyarázta Makrai László.

Ennek megfelelően a legtöbb temetőben nincs még helyprobléma. A legnépszerűbb Belvárosi temetőben például még hét parcella, összesen 13 ezer négyzetméternyi terület váltható meg. De a csatolt települések többségén is – például Kiskundorozsmán és Gyálaréten – jelentős szabad felület, illetve sok lejárt sír található.

Bővítési területtel nem rendelkező temető Szegeden a Tápéi, illetve a Dugonics.

Előbbi a jelenlegi törvényi szabályozások alapján nem bővíthető a talajvízszint magassága miatt. Ott két parcellában vannak még szabad területek, valamint a lejárt és lejáró sírok adnak lehetőséget a temetkezési szolgáltatások fenntartására. A Dugonics temető viszont már 100 százalékban betelt, elhelyezkedéséből adódóan pedig nem is bővíthető semelyik irányba, így ott csak rátemetéssel vagy urnafalban lehet temetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában