Pusztaszer

2021.04.29. 18:30

Pontyok érkeztek – videó

Gazdálkodási cél­ból 16 tonna tiszai nyurga pontyot telepített a Csaj-tavi halastórendszer tavaiba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – olvasható az eseményről a kiadott sajtóközleményben.

Munkatársunktól

20210421 Szolnok Szolnokon pontyokat telepítettek a Tiszába. Fotó: Nagy Balázs NB Új Néplap

Fotó: Nagy Balázs (illusztráció)

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található, Baks, Csanytelek és Tömörkény által határolt Csaj-tavi halastórendszer eredetileg egy több mint 300 hektáros szikes tó volt. Ebből és a hozzá csatlakozó Dong-ér medreiből alakították ki 1964 és 1971 között a tömörkényi halastavat. A Natura 2000 hálózatba tartozó tórendszert szinte teljes egészében megvásárolta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 3 éve, 2018-ban. A halastórendszer hasznosítása és kezelése a jövőben több célt szolgál majd. A halgazdálkodás továbbra is folytatódik, ennek részeként, a már említett 16 tonna tiszai nyurga pontyot telepített a nemzetipark-igazgatóság négy tóegységbe.

– Kétnyaras vagy idősebb ivadékok érkeztek, hogy a ma­dárkár mértékét csökkentsük. A 60-80 dekás pontyokat már kevésbé fogják meg a kormoránok és a gémek – közölte a Pusztaszeren élő Tajti László, a Tiszamenti Tájegység vezetője. Még elmondta: a haltenyésztés és a halgazdálkodás fenntartása azért is fontos, mert összefügg a terület madárvilágával.

– Az itt élő madarak egy része maga is halfogyasztó, vagy a halgazdálkodáshoz kap­­csolódóan gazdagítja az élőhelyet. Ennek érdekében 1000 kg keszeget is kihelyezünk a tavakba – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában