Védekeznek az uszadék ellen – május elsején nyitnak

2021.04.29. 18:50

Terelő védi az úszóházat

Megérkezett az úszómű a Partfürdőre: tavaly, megírtuk, partra kellett vinni a kishajókikötő északi mólóját a sok uszadék miatt. A problémát uszadékterelő felszerelésével igyekeznek megoldani, az eszköz már a helyére került, május elsején nyit az úszóház és a teljes Partfürdő.

Farkas Judit

20210424 Szeged Visszatért az úszóház a partfürdőhöz. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Múlt hét közepén a helyére ke­rült a kishajókikötő a szegedi Partfürdőn. Az úszómű tavaly júniusban bajba került a Maros áradása miatt: felkészületlenül érte a nagy mennyiségű uszadék, szemét, amit a folyó hozott magával. Uszadékterelő híján a szemét megrekedt az északi móló és a part között, a mólót partra kellett vinni. A KÉSZ-holding uszálya fogta fel végül, és terelte sodorvonalba az uszadékot, amíg tartott az árhullám.

Jávorszky Ivánt, a Partfürdőt üzemeltető Szegedi Média és Rendezvényközpont igazgatóját arról kérdeztük: felszerelték-e az úszóműnél az uszadékterelőt? Az eszköz a folyó által lehozott szemetet a sodorvonalba tereli, így az nem akad fenn a kikötőnél. Tavaly megírtuk, hogy az uszadék problémáját egy ilyen terelővel tudják megoldani, a terveztetése már akkor folyamatban volt. Az igazgató most úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az uszadékterelőt felszerelték az úszómű elé.

Abban reménykednek, hogy a sodorvonalba irányított hulladék a szabadstrandokat is elkerüli majd. Az úszóház, ahogy az egész Partfürdő, május elsején nyit.

2019 májusában lapunk is megírta: 299,95 millió forint európai uniós támogatást nyert Szeged városa a Partfürdő tu­­risztikai fejlesztésére. A projekt részeként készült el a kishajókikötő is. Seller András, a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat vezetője a Délmagyarországnak konstrukciós hibákról beszélt: magyarázata szerint az úszómű állóvízen megfelelő lenne, de nem vették figyelembe a folyó sodrását és az uszadékot.

A tavalyi eset után a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állampolgári bejelentés nyomán közigazgatási eljárást indított. Megállapították, hogy az úszómű a Hajózási Hatóság által előírt hatósági és üzemeltetési engedélyekkel rendelkezett, az üzemeltetés a kikötői rendnek megfelelően működött. A vizsgálat alatt a kikötő nem üzemelhetett, újraindítása a Hajózási Hatóság engedélyével történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában