Szeged-Kiskundorozsma

2021.04.21. 10:55

Veszélyes az átkelés ezen a dorozsmai zebrán

Gyalogosként a nagyobb távolságokat Szegeden, a városon belül „tömegközlekedve” teszem meg, ezért elég sűrűn utazom villamossal, trolival és busszal. Dorozsmán is előfordulok olykor, és vagy a 36-os, vagy a 67-es busszal közelítem meg a célt, a Szent János teret és környékét. Ha az utóbbival érkezem, az ABC-nél szállok le, és a közeli zebrán próbálok átjutni a túloldalra.

I. P.

Az ABC-vel szembeni zebrát két közlekedési tábla teszi veszélyessé Dorozsmán. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Mindig is zavart valami ebben az átkelőben. Mostanában jöttem rá, mi: a kilátást alacsonyan elhelyezett két közlekedési tábla takarja, nem látni, hogy a zebrához közelít-e valamilyen jármű, előre kell hajolni, vagy hátrálni három-négy lépést, hogy megnézzük. Mire visszatérünk, már ott lehet egy autó vagy motor, és ha a gyalogos nem látja a járműveket, akkor a sofőrök sem őt – és máris kész a baj.

Az ABC-vel szembeni zebrát két közlekedési tábla teszi veszélyessé Dorozsmán.
Fotó: Kuklis István

– Ritkán járok Dorozsmára, de ismerem azt az átkelőt, veszélyes mindkét fél számára – mondta Daka Tibor szegedi taxis. Hozzátette: az lehetne a megoldás, hogy egy kicsit magasabbra helyezzék, akkor a gyalogos láthatná az útszakaszt, a sofőr pedig azt, állnak-e a zebránál, és rögtön biztonságosabb lenne ott a közlekedés.

Fotó: Kuklis István

– Máshonnan közelítem meg: a törvény betűje szerint a gyalogosnak minden körülmények között elsőbbsége van a zebrán, és biztosítani kell számára a zavartalan, biztonságos átkelést, már annak szándékára is figyelve, amikor még a járdán áll. A járművezetőknek a zebrát fokozott figyelemmel kell megközelíteniük. Ezt, illetve ennek hiányát is szigorúan, akár komolyan büntetve be kellene tartatni a forgalomban részt vevőkkel – közölte ifj. Lele Attila autós­oktató.

Még elmondta: nem ártana, ha az iskolákban alapvető KRESZ-ismereteket oktatnának – akár egy évfolyamon át tanóra keretében –, hogy a majdani gyalogosok is rendelkezzenek minimális, de fontos tudással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában