A vidéki önellátást népszerűsítik

2021.05.25. 20:20

Szeles József 15 ezer naposcsibét adományozott Makó térség lakosainak

Az elmúlt napokban több mint 15 ezer naposcsibét osztott szét 6 Makó térségi községben – Apátfalván, Ferencszálláson, Földeákon, Kiszomboron, Klárafalván és Maroslelén – egy kiszombori vállalkozó, Szeles József. A jótékonysági akciót mindegyik településen örömmel fogadták.

Szabó Imre

Klárafalván is nagy sikert aratott a naposcsibeosztás. Fotó: Hunyadi-Huszta Brigitta

– A csibék most a garázsban vannak, egy nagy méretű do­bozban, letakarva. Lámpával melegítjük őket, és indítótápot kapnak

– mondta lapunknak a klárafalvi Nyers László. Az ő családja volt az egyik, amelyik a községben kapott a napokban a kiszombori vállalkozó, Szeles József által felajánlott naposcsibékből. A faluban az apró jószágokból 1200 darabot osztottak szét az egyik helyi önkormányzati képviselő, Korom Lajos szer­­vező munkájának köszönhetően.

Nyers László, aki feleségével együtt két gyermeket nevel, azt mondta, számukra nagy segítség, hogy kaptak 20-at a szárnyasokból.

– Vannak köztük húshibridek és vegyes hasznosításúak is. 2-3 hét után kerülnek majd a csirkeólba, aztán a húshibridek más­­fél kilósan már jók lesznek mondjuk töltött csirkének, a többitől pedig várjuk a tojásokat. Van inkubátorunk, ki is tudjuk ezeket keltetni

– tette hozzá. Egyébként vannak sertéseik, nyulaik is, de csak a maguk számára tartják a jószágokat.

Az akció szervezője, Szeles József kiszombori vállalkozó először saját falujában, aztán 5 közeli községben osztott naposcsibéket a jelentkezőknek, mindenütt a helyi ön­kormányzat szervezésében. Apátfalván, Ferencszálláson, Föl­­deákon, Kiszomboron, Klárafalván és Maroslelén összesen 15-16 ezret adott át belőlük.

A csibéket eredetileg Romániá­­ba szánta volna exportra – csakhogy az ottani hatóságok egy szárnyasokat érintő járvány miatt lezárták a határt és megtiltották a behozatalt.

Az állatokat így le kellett volna ölni. Ehelyett úgy gondolta, el­­ajándékozza őket.

Klárafalván is nagy sikert aratott a naposcsibeosztás.
Fotó: Hunyadi-Huszta Brigitta

– Azt látjuk, hogy a falvak egyre inkább elvárosiasodnak, egyre kevesebben tartanak jó­­szágot. Azoknak akartunk egy kis segítséget nyújtani, akik szeretnének ezzel a folyamattal szembeszállni

– mondta lapunknak a vállalkozó. Örömmel látta, hogy mindenütt jó szívvel, lelkesen fogadták az adományt. Volt, aki hálából csokit adott a csibékért cserébe.

– Van köztük hagyományos fajta, kendermagos és kopasznyakú is

– árulta el. Azt is megtudtuk, hogy a Szegedi Va­­daspark állatsimogatójába is vitt belőlük, s azt is, hogy máskor is adományozott már naposcsibéket. Az akció szervezője, Szeles József kiszombori vállalkozó először saját falujában, aztán 5 közeli községben osztott naposcsibéket a jelentkezőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában