Helyi közélet

2021.05.21. 14:06

Csak a védettségre vár a leendő tájház Bokroson

A település egyik legrégebbi épületéből alakítanának ki tájházat a bokrosi városrészben. Az épületet már megvásárolta az önkormányzat, viszont pályázni csak akkor tudnak az öreg épület felújítására, ha megvan az épület védettsége.

M. A.

Bokros egyik legrégebbi épületében alakítanák ki a tájházat. Archív fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Ahhoz, hogy pályázati forrást tudjunk igénybe venni a Bokros központjában álló ház felújításához, az épület védetté nyilvánítása szükséges. Az ön­­kormányzat a helyi lakosok kérésére megvásárolta az épületet, és kezdeményezte is a védetté nyilvánítást, viszont akadályozza az ügyet, hogy a helyi építési szabályzatunk jelenleg hatályon kívül van helyezve.

Bokros egyik legrégebbi épületében alakítanák ki a tájházat.
Archív fotó: Majzik Attila

A szabályzatot a ko­­rábbi évek sok apró módosítása miatt kell felülvizsgálni, és amíg ez le nem zárul, addig nem lesz hatályban, így a védettség sem él. Ez a folyamat még idén lezárul, bízom benne, hogy még ősszel. Emiatt a pályázat valószínűleg átcsúszik a következő évre, de reméljük, ez is hamarosan megoldódik – tájékoztatott Gyovai Gáspár, Csongrád alpolgármestere, a városrész kép­­viselője.

A védettségre váró épület ideális hely lenne a helyi értékeket, a településrész múltját bemutató tájháznak. A templom mellett álló ház az elsők között épült, amikor még tanyaközpontként létezett Bokros. Azóta szinte köré épült a település, közel van az iskolához, az óvodához és a művelődési házhoz is.

– A tájházban szeretnénk kiállítani és bemutatni azt az értéket, hagyományt, ami itt, akár eszközökben, akár különböző leírásokban keletkezett az elmúlt száz évben

– tette hozzá az alpolgármester.

A projektben a helyben na­gyon aktív Hagyományőrző Egyesület is részt vesz majd, nekik már többen ajánlottak fel eszközöket, régi szerszámo­kat, bútorokat, használati tárgyakat a tájház javára. A tervek szerint a felújítás után a lokálpatrióta egyesület tölti majd meg élettel a tájházat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában