Szegedet ünnepelték és városi kitüntetéseket adtak át

2021.05.21. 17:41

Díszpolgárrá avatták Karikó Katalint – Galéria, videó

Szeged díszpolgári címével tüntették ki pénteken délután a városháza előtt Karikó Katalin biokémikust, valamint átadták a Pro Urbe díjakat és a Szegedért emlékérmeket is. A fiatalok örömtáncot jártak a téren a művészekkel.

Kiss Anna

Szeged, 20210521. Szeged díszpolgári címével tüntették ki pénteken délután a városháza elõtt Karikó Katalin biokémikust, valamint átadták a Pro Urbe díjakat és a Szegedért emlékérmeket is. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Évtizedek óta május 21-én ünnepli megyeszékhelyünk, hogy több mint 300 évvel ezelőtt királyi szabadalomlevelet és történelmi címet kapott. Ebből az alkalomból minden évben ünnepi közgyűlést tartanak és borfesztivált rendeznek a Széchenyi téren. Utóbbi a járványügyi intézkedések miatt elmarad idén is, az ünnepséget viszont megtartották a városháza előtt, ezt a száz meghívott vendég mellett a szegediek óriáskivetítőn követhették végig a térről maszkban.

Szeged napján Botka László polgármester arról beszélt, hogy bár korlátozásokkal, de idén újra együtt lehetünk Szeged napján, ami nemcsak az örömről, hanem a reményről is szól, hiszen abban bízunk, hogy a járvány legnehezebb időszakán túl vagyunk. Hozzátette, ezen a napon az áldozatok előtt is leróják a tiszteletüket, hiszen Szegeden több mint 500 személy hunyt el a koronavírus miatt. Megjegyezte, emellett köszönet illeti a kiváló szegedi orvosokat, ápolókat, mentőket és szociális otthonokban dolgozókat is.

Az ünnepi közgyűlésen díszpolgárrá avatták Karikó Katalin világhírű tudóst, akiről a városvezető azt mondta: reményt adott tehetségével az emberiségnek a világjárvány idején, kutatótársaival együtt védelmet nyújtott nekünk.

Ezt követően átadták a Pro Urbe díjat is, melyet a szegedi közgyűlés döntése szerint idén Röst Gergely matematikus, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője, valamint Knezevics Viktor, a BP országigazgatója, szegedi irodavezetője érdemelt ki. 2021-ben a Szegedért emlékérmet Grecsó Krisztián író, Kerek Attila, a polgármesteri hivatal nyugalmazott rendezvény- és protokolltanácsadója, és Török László, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kézműipari tagozat elnöke vehette át.

Az ünnepség fényét a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Tiszavirág Néptáncegyesület, Cseh Antal operaénekes és Borovics Tamás színész produkciói emelték. Az egyik költemény a Szegedért Emlékérmes Grecsó Krisztián tollából származott, míg a másik előadott mű Juhász Gyula Szonett Szegedhez című írása volt. Az ünnepség meglepetés műsoráról Szilágyi Annamária színész és Juronics Tamás táncművész, a Szegedi Kortárs Balett, a VargaBalett Táncműhely és az X-Treme Tánciskola gondoskodott, Jerusalema örömtáncot jártak.

A Szegedi Fidesz közleményt küldött az esemény kapcsán:

A Szegedi Fidesz szívből gratulál Karikó Katalin Széchenyi díjas kutatóbiológusnak, a BioNTech cég alelnökének, aki az Emberi méltóság díja után pénteken átvehette Szeged díszpolgári címét is. Ugyanakkor szeretnénk köszönetünket kifejezni azért is, hogy az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztve, több millió ember életének megmentését tette lehetővé Karikó Katalin.

A biokémikus Semmelweis Ignác, Heim Pál Szent-Györgyi Albert nyomdokaiba lépve, meglátta azt, amit mások nem láttak, és gondolt arra, amire senki nem gondolt, így nem kétséges, hogy helye a magyar és az egyetemes tudomány legnagyobbjai között van – írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában