Mi lesz a tehetséges diákokkal?

2021.05.12. 14:00

Fiatalemberek komoly tervekkel

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban minőségi munka folyik, a diákok évről évre az országos szakmai versenyek legjobbjai között szerepelnek. A tehetséges tanulók maradnak az „ötödévre”, technikusi papírokkal jobbak az esélyeik akár az egyetemi továbbtanulás, akár egy cégnél való elhelyezkedés szempontjából.

Tóth A. Péter

2021.05.10. Szeged Kiss Ferenc erdészeti iskola képen: Vaiszab Ambrus 13/b Laczkó Dávid 13/A Juhász Marcell 13.A Szabó Soma 13/A Fotó: Török János TJ DM

Fotó: Török János

Országosan népszerű az erdészeti iskola, Vaiszab Ambrus Bugac mellől, Laczkó Dávid Kecske­métről, Juhász Marcell Akasztóról, Szabó Soma pedig Budapestről érkezett a szegedi intézménybe. Hétfőn megírták a szakmai elméleti vizsgát, a gyakorlat még hátravan nekik.

Szakmai versenyek

– Június hetedikén lesz a gyakorlati vizsgánk, akkor érhetnek véget a technikusi tanulmányaink – mondta Szabó Soma. Hozzátette, ha minden a tervek szerint alakul, akkor kapják meg a bizonyítványt. – Néhányan jelentkeztünk az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre, ez januárban volt, előtte komoly szakmai felkészítést kaptunk. Már az is nagy szó, ha valaki bejut a döntőbe. A verseny rangját mutatja, hogy a döntősök automatikusan egy ötös írásbeli technikusi vizsgával gazdagodnak. Az OSZTV kicsit könnyebb volt számomra, a mai írásbelin viszont több tantárgy is szerepelt, ráadásul rákérdeztek sok apró részletre is, szóval: nem volt egyszerű megírni. Mindezek ellenére nem izgultam – fogalmazott Vaiszab Ambrus.

A négy technikustanuló reméli, hogy sikerrel vette az újabb akadályt.
Fotó: Török János

Nehezebb dolgozat volt

Laczkó Dávid szerint is érződött a különbség az érettségi és a technikusi között. A technikusi írásbeli nehezebb volt: jobban belekérdeztek a szakmai dolgokba.

– Összességében korrekt dolgozat volt, a kérdésekre jól fel lehetett készülni, igaz, hogy a tesztfeladatokban volt néhány meglepetés, ez a része kicsit váratlanul ért. Egy technikusi vizsgán tényleg tudni kell mélységében az anyagot, ezt most saját bőrünkön is megtapasztalhattuk – hangsúlyozta Juhász Marcell.

Szabó Soma szerint, aki ko­molyan vette a felkészülést a vizsgára, annak ezek a feladatok nem okozhattak nehézséget.

Komoly terveik vannak

Többféle szakmai ágazat közül választhatnak az erdészeti is­kola diákjai. A négy fiatalember abban egyetértett, hogy célszerű a végzettségek közül, amit csak lehet, megszerezni, a munkaerőpiacon ugyanis előnyt jelent, ha valaki több dologhoz ért. Soma a Soproni Egyetemre, majd Kanadába ké­szül, és Marcellnak is nagyra törő tervei vannak.

– A fő cél az egyetem, az államtudományira készülök, később olyan köztisztviselőként dolgozhatnék, aki a mezőgazdasághoz és az erdészethez is ért. Szeretném mindazt a szellemiséget és tudást megőrizni, amit itt az iskolában kaptam – fogalmazott Juhász Marcell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában