Elburjánzott a növényzet

2021.05.25. 13:11

Gyálaréten a fű és a gaz az úr

I. P.

20210521 Szeged Gyálaréti városrészben a buszforduló kivételével nem vágták le a füvet. Képen: Játszótér és környezete. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Ezen a tavaszon rengeteg az eső, állandóan növeszti, szinte „kihúzza” a földből a füvet és a gazt, akár minden héten nyírhatnánk, és az idősebbeknek nem nagyon van rá erejük – mondta a gyálaréti Veres Lászlóné Zsuzsa, akit arról kérdeztünk: nem találja-e túl gazosnak, ápolatlannak a települést. Azzal folytatta, sű­­rűn hallja a gépek zúgását a környéken, vagyis a lakosok igyekeznek gondozni kertjüket, környezetüket, a portájuk előtti részt az árokkal együtt.

– Nem az emberek hibája, megvan bennük a jó szándék, de nagyon sok az eső – tette még hozzá Zsuzsa néni. Egy arra járó nő megemlítette: ő rendszeresen vágja a füvet az állatoknak.

Először május 15-én tapasztaltuk a gyálaréti állapotokat, majd a múlt szombaton ismét ott jártunk, akkor beszélgettünk a helybeliekkel. Legutóbb azt láttuk, hogy a buszfordulónál lévő teret rendbe hozták – egy hete ott is 40-50 centis volt a fű –, a Koszorú utca közeli játszótéren áldatlan állapotok uralkodtak – úgy tudjuk, gondozását egy helyi közösség vállalta –, méteres gazt is láttunk, a vízelvezető árkok pár méterről észre sem vehetők, teljesen birtokba vet­te azokat a zöld.

Sok porta előtt szintén gon­­dozatlan a terület, olykor embermagasságú fűvel, gazzal, és akadt, ahol már a tűzcsap sem látszott ki belőle, va­lamint a járdát is több helyen benőtték az elburjánzott növények.

Ezt nem lehet az utóbbi időben valóban sűrűbb esőzés számlájára írni, azért sem, mert egy kisebb, a Gyálaréti útról nyíló utcába benézve szinte minden ház előtt szépen gondozott, pár centis nyírt fű volt, illetve egy héttel korábban, az első vizitnél a többi helyszínen a már citált állapotokat figyelhettünk meg.

– Ez nem szép, sajnos ren­dezetlen település képét mu­­tatja Gyálarét – közölte a Szaty­­mazról érkezett Sándor, aki elárulta: falujukban minden porta, ahol a tulajdonosra hárulnak az ilyen kötelezettségek, gondozott.

Ezen a tavaszon rengeteg az eső, állandóan növeszti, szinte „kihúzza” a földből a füvet és a gazt, akár minden héten nyírhatnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában