Szeged

2021.05.17. 12:05

Megtisztították a béketelepi kiserdőt

A béketelepi kiserdő megtisztítására szerveztek szemétszedő akciót hétvégén. Majdnem hatvanan szedték az illegálisan odahordott szemetet: a lakosok mellett sportolók, környezettudatos fiatalok, sőt az erdőben élő hajléktalanok is segítettek.

T. K.

Néhány óra alatt szinte teljesen megtelt egy konténer az összegyűjtött szeméttel. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Lakossági szemétszedést hirdettek hétvégére a béketelepi lakosok Facebook-csoportjában. A kezdeményezés rendkívül sikeresnek bizonyult: szombaton több mint félszázan vetették be magukat a kiserdőbe, hogy megtisztítsák az illegálisan lerakott hulladéktól.

– Szinte kivétel nélkül a környéken élők azok, akik itt vannak – mondta el az ötletgazda, szervező Chadaide Zoltán, aki az akciót egyszerre szánta közösségépítésnek és takarításnak.

Néhány óra alatt szinte teljesen megtelt egy konténer az összegyűjtött szeméttel.
Fotó: Kuklis István

– A Béketelep sokat változott az utóbbi években, sok fiatal költözött ide. Az iskola bezárása óta ugyanakkor nincs közösségteremtő helyünk, gyakorlatilag a Facebook-csoportunk vette át ezt a szerepet. Ezért ott szerveztük meg ezt az eseményt, ugyanakkor jó látni, hogy mennyien fognak össze egy jó ügyért – fogalmazott.

Hozzátette: még az itt élő hajléktalanok is beszálltak a munkába

– ők egyébként maguk körül is mindig rendet tartanak.

A kiserdő kitakarítása azért volt különösen fontos, mert amellett, hogy rendkívül csúnya volt, még veszélyes is. Az utóbbi időben több tűzeset is történt.

– Soha nem jártunk még az erdőben, pedig 21 éve lakunk itt. Ennek ellenére hozzá szerettünk volna járulni az akcióhoz – mondta Nagyné Török Mária, aki férjével, Zoltánnal együtt szedte a szemetet. Mint mesélték, sokan szemétlerakónak használják ezt a területet, ami elkeserítő.

– Persze az kevés, hogy mi most mindezt összeszedjük, azt is garantálni kellene, hogy ne hozzanak ide többet – tette hozzá.

Az önkéntesek között sok fiatal is volt: az akcióhoz csatlakozott például a Teentrashers csapata is.

A 14 éves Szabó Attila ugyanakkor szüleivel érkezett.

– Ők régen itt laktak, emiatt jöttünk. Én szeretek ilyesmikben részt venni, és bár nem könnyű munka, nem bánom, hogy a hétvégém egy része ezzel megy el – mondta.

Kivonultak a helyi bokszolók is, mintegy tucatnyian.

– Ilyen munkához nincsenek hozzászokva, de jöttek első szóra – mesélte edzőjük, Szuknai Zsuzsanna.

– Ráadásul mindez a klub érdekét is szolgálja, hiszen így legalább már a ligetet is tudjuk majd használni, kijárhatunk ide futni – tette hozzá.

A szemétszedő akciót egyébként a helyi vállalkozások is támogatták, így sem gumikesztyűből, sem frissítőből nem volt hiány, a többórás munkát pedig egy paprikáskrumpli-ebéd mellett pihenhették ki a résztvevők. Az összegyűjtött hulladékot Fodor Antal önkormányzati képviselő közbenjárásának köszönhetően ingyen szállították el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában