Egymilliárd forintot biztosít a tárca

2021.06.11. 07:00

24 ezer sorfát ültetnek idén

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási program.

T. Sz.

20210305 Mindszent Településfásítási program faültetés Mindszenten. Az eseményen rész vett: Szrnka Mihály, a Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási ágazatvezetője, Zsótér Gábor Mindszent alpolgármestere, Zsótér Károly Sándor Mindszent polgármestere, Farkas Sándor Agrárminisztérium miniszterhelyettes Fotó: Tábori Szilvia TSz Délmagyarország

Fotó: Tábori Szilvia

A szaktárca további egy­milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti településeknek, így idén ősszel és jövő tavasszal újabb 24 ezer fát ültethetnek el. Elsőként június 30-ig fogadják a regisztrációkat az orszagfasitas.hu oldalon, majd a konkrét igényeket július 5-től, településenként egyet. Többek között önkormányzatok és intézményeik, egyházi és civil szervezetek jelentkezhetnek.

A program első, 2020–2021-es ütemében nyertes települések a mostani folyamatban már nem vehetnek részt.

Tavaly már ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium. Mint azt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a közelmúltban elmondta: a sorfák kifejezetten belterületre alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel együtt biztosítják a nyerteseknek. Összesen 474 település igényelt sikeresen, tavaly ősszel és idén tavasszal szerte az országban ültettek, valamennyi megyéből hatalmas érdeklődéssel.

Jól alkalmazkodó, mutatós és később árnyat adó keskenylevelű és magas kőrist, illetve ezüst hársat ültettek például tavasszal a mindszenti Szent Imre Közösségi Ház melletti füves területen. A harminc földlabdás, négyéves növendékre a programban pályázott a helyi önkormányzat. Egyet-egyet örökbe fogadtak a helyi általános iskola Dózsa-telepi tagintézményének alsó tagozatosai. A megyében többek között Bakson, Sándorfalván, Balástyán és Szegváron is ültettek fákat.

Tavaly már ötszáz- millió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában