"Szeged marad az egyik legjobb magyar egyetem"

2021.06.17. 07:00

A modellváltás a biztos jövőt jelenti az ország legjobb egyetemének

Az egészségügy megújításáról, a modellváltásról és a takarítással kapcsolatos szerződésről is kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem rektorát. Rovó László kiemelte, a modellváltás után is államilag biztosított lesz az SZTE és a Klinikai Központ működése.

delmagyar.hu

20210615 Szeged Rovó László rektor, interjú a klinikák fejlesztéséről, a modellváltásról. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– A régióban egyedülálló gyerekpszichiátria felépítése megkezdődött, nagy erőkkel zajlik az Egészségtudományi Elméleti Tömb funkcionális felújítása és a végéhez közeledik a Biobank kialakítása. Utóbbi Közép- és Kelet-Európában egyedülálló kutatási és innovációs infrastruktúra, a természettudományi, biológiai, egészségtudományi központunk új ékköve lesz – számolt be lapunknak a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Rovó László kiemelte, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ folyamatos fejlesztésével, az innovatív és rugalmasan alkalmazkodó egyetemi struktúrával érték el azt, hogy a Szegeden ápolt koronavírus fertőzöttek gyógyulási esélyei jelentősen jobbak voltak, mint az országos átlag.

A rektor kiemelte, a közeljövőben több oktatási épület is új arculatot kap, például elindult a jogi kar épületének korszerűsítése.

Szerinte az egyetem történetének eddigi legnagyobb fejlesztése a Science Parkban lesz, ami az intézmény dimenzióváltását jelenti.

– Az, hogy a Szegedi Tudományegyetem a régió tudásközpontja, nem egy szlogen, ez a valóság. De a mostani keretek között már körülményes lenne dinamikusan fejlődni, sokkal rugalmasabb, nagyobb felelősséget és tudatosabb tervezést lehetővé tevő struktúrákra van szükség, amit a modellváltással érhetünk el. Augusztus elsejétől alapítványi fenntartásban működünk tovább, így az egyetem egy szakértő és közvetlen felelősséget viselő kuratórium fenntartása mellett, maga tud rendelkezni saját sorsáról. Az egészségügyi képzések alapját jelentő klinikai központ finanszírozása is biztosított lesz a törvény erejénél fogva – mondta el arra a kérdésünkre, hogy milyen változásokat hoz a modellváltás az SZTE életében.

Rovó László: a modellváltás egyértelművé teszi felelősségünket és feladatunkat a következő évtizedekben. Fotó: Karnok Csaba

Rovó László a modellváltás elleni tüntetések kapcsán hangsúlyozta, az egyetem politikamentes intézmény, a vezetés mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

Hozzátette, sokan megpróbálják különböző politikai érdekszférák mentén az intézményt felhasználni, de ezt nem tartja helyesnek.

Szóba került a napokban megjelent Quacquarelli Symonds (QS) rangsor is, amely szerint hazánkban a legjobb egyetem az SZTE.

– Nagyon sokat jelent, hogy egy rangsorban az SZTE az első, de az különösen, hogy éppen ebben a rangsorban értük el Magyarországról a legkiválóbb eredményt, hiszen leghangsúlyosabban az oktatási és kutatási tevékenységet értékelték – hangsúlyozta a rektor.

Rákérdeztünk arra is, hogy jogorvoslati eljárás indult az SZTE ellen azért, mert közbeszerzés nélkül adott 750 millió forintos megbízást egy cégnek takarításért.

– 2009-ben az SZTE határozatlan idejű szerződést kötött egy céggel mintegy 160 ezer négyzetméter egyetemi terület takarítására. A szerződés a közbeszerzési szabályok miatt nem tett lehetővé inflációt meghaladó áremelést, ami több, mint egy évtizeden keresztül igen előnyös volt az egyetem számára. A vállalkozó bérköltsége azonban jelentősen növekedett, és mint kiderült, a cég tavaly ősz óta fizetést sem tudott adni. A vállalkozás karácsony előtt 4 nappal felmondta a szerződésünket, az pedig nem volt kérdés, hogy az egyetemet pedig folyamatosan takarítani kell. A covid miatt ráadásul fokozott higiéniai előírásoknak kell megfelelni. Három vállalkozó adott ajánlatot, és vállalta azt, hogy az összes dolgozót szabályosan átveszi január 1-től, maximum 6 hónapra, amíg a végleges megoldást az egyetem megtalálja – ismertette az előzményeket a rektor.

Hozzátette: az egyik önkormányzati képviselő által kezdeményezett rendőrségi feljelentést megalapozottság hiányában elutasították, a Közbeszerzési Hatóság felé tett bejelentést viszont vizsgálják. Reméli, a hatóság a vis maior helyzetre, az átlátható és bejelentett döntéshozatalra és a helyzet július 1-vel történő megoldására tekintettel elfogadja, hogy szabályos volt az eljárás.

A felvételi időszakban minden szegedi polgár elsődleges érdeke, hogy az egyetem vonzereje növekedjen. Visszásnak, és a város számára is hátrányosnak tartom, hogy ilyenkor egyes politikai szereplők és holdudvarukban megjelenő, egyetemi kapcsolatot sejtető aktivisták szándékosan rombolni kívánják az intézmény hírnevét – hangsúlyozta Rovó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában