Magyarországon kiemelkedően sokan vannak

2021.06.26. 11:30

Bárkit utolérhet a hirtelen szívhalál

Elsősegély-tanfolyamra mennek a sportolók, de az újraélesztés lépéseinek elsajátítására nemcsak nekik, hanem mindenkinek szüksége van. Hazánkban kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma.

K. A. R.

Szeged, 20191016. Mentőknél újraélesztés napja. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

Összeesett a pályán, és megállt a szíve a Dánia–Finnország Eb-meccsen Christian Erik­sennek a közelmúltban. A dán focista mentését egyik csapattársa kezdte meg, amíg az orvosok a pályára értek. Az esetből tanulva Olaszországban rögtön úgy döntöttek, hogy minden élvonalbeli focistát elsősegély-­tanfolyamra küldenek. A szakemberek szerint azonban ezt a példát minden országban, így Magyarországon is követni kellene. De nemcsak Christian Eriksen esete rázta meg a futballvilágot mostanság, hanem annak az andráshidai futballistának a halálhíre is, aki edzés közben lett rosszul, és a pályán elhunyt.

– A hirtelen szívhalál az alapvetően egészséges életmó­dot folytatókat sem kíméli. Ha­­zánkban is több sportoló ke­­ringésleállásáról hallhattunk híreket. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, a mai napig kutatják. Egy biztos, minél hamarabb kezdik meg a mellkaskompressziót, annál jobbak a túlélési esélyek – mondta el Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa lapunknak.

Hangai József rámutatott:

Magyarországon európai vi­­szonylatban is kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma.

Egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki. A mentőtiszt elmondta, a hirtelen keringésmegállás kimenetelét egyértelműen meghatározza az első néhány perc eseménye. Amennyiben nincs, aki elkezdje az újraélesztést a mentők helyszínre érkezéséig, a túlélés esélye percenként 10-15 százalékkal csökken.

– Az Országos Mentőszolgálat, felismerve ennek a kritikus és létfontosságú időtartamnak a rövidségét és fontosságát, az elmúlt években több kampányt is indított az újraélesztés népszerűsítésére. Ilyen volt a hősképző tanfolyam, amit a járványhelyzet miatt szüneteltetni kell, va­lamint a SzívCity alkalmazás elindítása is, ami a közterületi keringésmegállások 500 méteres körzetében riasztja az önkénteseket, akik a helyszínre tudnak sietni, és meg tudják kezdeni az újraélesztést a mentőegység kiérkezéséig – magyarázta.

A mentésirányítás egyébként minden kritikus állapotú beteg esetén vonalban marad a bejelentővel, és szükség esetén telefonon diktálja az újraélesztés lépéseit a helyszínen tartózkodóknak.

A törekvéseknek köszönhetően a 2016 első félévében 575 helyszíni sikerességgel járó újraélesztések számát 2019 első felében 1009-re növelték, ezzel együtt a laikusok újraélesztési hajlandósága is 2335-ről 4653-ra nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában