Levendula és Rózsa Napok

2021.06.26. 16:36

Belilult a Füvészkert – Galéria

Olyan dolgokat is lehet levendulából csinálni, amit nem is gondolna az ember. A szörpöket és a süteményeket mindenki ismeri, de teszik például szószokba is. A hétvégén rendezték Szegeden a VIII. Szegedi Levendula és Rózsa Napokat a Füvészkertben.

Suki Zoltán

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A gírosz öntetének egyik alkotórésze, a Provance fűszerkeverékben is megtalálható. Halételek és ürühúsok fűszerezéséhez megfelelő. Ezt a sok információt a szegedi Füvészkert osztotta meg, a hétvégi VIII. Szegedi Levendula és Rózsa Napokat népszerűsítő oldalán. Azonban ami sokkal szembetűnőbb, hogy a levendula szép, és jó illatú. A Füvészkert az idei rendezvényen is megtelt látogatókkal. Akik kilátogattak a levendulás süteményeken túl, levendulás italokat is kóstolhattak. Az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében tízféle levendulát nézhettek meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig.

Az egyik, Budapestről érkezett család azt mondta, hogy kifejezetten a levendulanapra érkeztek Szegedre, és azt is elárulták, hogy el vannak ragadtatva a Füvészkerttől.

Ráadásul, mivel rózsanapok is voltak, megmutatták a kert rózsagyűjteményét is. A futórózsák, akár kétméteres magasságig felnyúló, virágokkal dúsan megrakott bokrai már messziről virítanak és társaikkal együtt nem kevésbé illatosak mint a levendulák.

Aki pedig belefáradt a növények nézegetésébe, az különféle kulturális programokon is részt vehetett. A hétvégén fellépnek többek között: a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Szeged Táncegyüttes, és a Gül Baba trió. A koncertek mellett a látogatók Géczi János író könyvbemutatóján és Tóth Erika keleti török szőnyegek szimbólumvilágáról szóló előadásain is részt vehetnek. A gyerekeket szombaton a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulásával, játszóházával, a Haramia együttes gyermekműsorával, vasárnap pedig a Grimm-Busz Színház zenés előadásaival várták. Az érdeklődők megismerkedhetnek a levendula, a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásaival, valamint a szappankészítés rejtelmeivel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában