Három másikkal felér a nyugdíjasklubuk

2021.06.30. 14:40

Életet hoznak a nyugdíjasok Ferencszállásra

A településen egyetlen civil szervezet működik, a helyi nyugdíjasklub – ez azonban olyan aktív, hogy szinte három másikkal felér.

Szabó Imre

Honti Jenő legfinomabb mézeit is elhozta a faluházba.

Fotó: Szabó Imre

A nyarat például megtöltötték heti rendszerességű programokkal: a faluházban minden hétfőre szerveztek valamilyen elő­adást, ahol helyi szakemberek, termelők, kézművesek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, illetve arra, hogy bepillantást engedjenek hivatásukba. Volt már a rendezvényük vendége a helyi háziorvos egészségvédelmi témában, egy szappankészítő, egy harisnyavirág-készítő, egy volt óvónő pedig egyiptomi utazásáról tartott élménybeszámolót. Legutóbb, hétfőn pedig egy helybeli mé­­hész,

Honti Jenő mesélt a méhészetről, a méhek fontosságáról, illetve a különböző fajta mézekről.

– Manapság sajnos a különböző vegyszerek használata miatt nagyon nehéz a méhek dolga – mondta előadásában Honti Jenő, aki saját bevallása szerint nem végzett szakirányú iskolát, a mesterséget idős méhészektől tanulta. Három évtizede tart méheket.

Honti Jenő legfinomabb mézeit is elhozta a faluházba.
Fotó: Szabó Imre

– Pedig az élelmiszert adó növények 75 százalékát a mé­­hek porozzák be – hívta fel a figyelmet.

Megdöbbentő adat: mire a méhészeti szezon a napraforgóval bezárul, az állomány 50-70 százaléka elpusztul.

A klub vezetője Galamb Sándorné, akit a közelmúltban szer­­vezőmunkájának elisme­réseként Aranyembörként mu­­tattunk be lapunkban. Azt mondta, egy-egy rendezvényükön 20-30 ember jelenik meg, ami komoly létszám ahhoz képest, hogy Ferencszálláson mindössze 650-en laknak. Marika szerint a legérdekesebb programjaik a kerékpártúrák – a közelmúltban voltak Kübekházán, máskor meg Deszken, és az idősek figyelemre méltó módon bírták a fáradalmakat. A legnagyobb rendezvény, amit az idei szezonra terveznek, a július végi nyári fesztivál lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában