Maty-érre, az Atkai Holt-Tiszába, a Marosba és a Kurcába

2021.06.01. 19:10

Fogassüllőt és kecsegét telepítettek megyeszerte – Galéria

Ivadékokkal folytatta a tavaszi haltelepítést május második felében a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. Előnevelt korosztályú fogassüllőt és kecsegét eresztettek a szakemberek a megyei vizekbe.

Kovács András

Fotó: HECSMSZ

Fotó: HECSMSZ

Összesen 88 ezer előnevelt, kiváló kondícióban lévő fogassüllő ivadékok helyeztek ki a megyei szövetség mentett oldali horgászvizeibe május 21-én.

– Ezen túl további 20 ezer ivadék került az ecsegfalvi tógazdaságba, továbbnevelési célból

– tudtuk meg Oláh Szabolcstól. A HECSMSZ megbízott ügyvezető elnöke elmondta, a Maty-éri víztározóba 46 ezer, az Atkai Holt-Tiszába 26, az Algyői-főcsatornába 6, a Salakos-csatornába pedig 10 ezer fogassüllő ivadékot tettek. A parányi ragadozókat az Aranykárász Bt. szarvasi nevelőtavából vásárolta a szövetség, az ivadékokat kétezer darabos kiszerelésben, oxigénes, dupla falú zsákokban, illetve halszállító kádban vitték új élőhelyükre.

Május 28-án kora reggel a megyei halőrök újra a szarvasi ivadéknevelőnél kezdték munkanapjukat. A május végi telepítési terv a szövetségi vizek mellett az egyesületi süllőivadék igények teljesítése volt.

Az élet azonban közbeszólt, a hirtelen jött jó idő a tóban lévő ivadékokat „megnyújtotta” és a gyengébbek a lecsapoláskori pillanatnyi planktonhiány miatt a kannibalizmus áldozatai lettek.

Ennek következtében a május 28-ára tervezett egyesületi vizekbe szánt ivadékokat nem szállították ki, a tagegyesületek rendeléseit – kivéve a Szegedi Herman Ottó és a Mártélyi HE vizeit – azonban maradéktalanul teljesítették.

A csongrádi kezelésű Aranyszigeti vízbe 4, a György vízbe 2 ezer süllőivadék került. Utóbbi mennyiség jutott a Maros Ponty deszki tavaiba, Szegvárnál a Kurcába, illetve a Kórógy-éri főcsatornába és a tiszaszigeti Puszta tóba is. A kiszomboriak Vályogosába és a Kisteleki horgásztóba egyaránt 4 ezer süllőivadékot tettek a szakemberek. A szövetségi és elmaradt egyesületi telepítést várhatóan június 4-én pótolják.

Május 28-án kecsege ivadékot is telepítettek, a növendék halakat a bajai a Mega-Fish Kft. tógazdaságából vásárolták. Idén már második alkalommal helyeztek ki kecsegét, ezúttal a Marosba kétezer, a Tiszába ötezer, a Hármas-Körösbe pedig ezer – átlagban 7 centis egyedméretű – ivadék került. A kecsege hazánkban nem fogható faj, ám állomány erősödésével ez a szabályozás változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában