Egy jó ház gyorsan gazdát cserél

2021.06.22. 14:49

Hódmezővásárhelyen egyre több a szegedi lakásvásárló

Ádók Zoltán ingatlanszakértő tapasztalatai szerint Hódmezővásárhelyen minden második lakás- vagy házvásárló szegedi. A megyeszékhelyen élők felfedezték maguknak a szomszédos megyei jogú várost. Hódmezővásárhelyen körülbelül 30 százalékkal olcsóbbak az ingatlanok, mint Szegeden.

Kovács Erika

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A vírushelyzet jelentős változásokat hozott az ingatlanpiacra. Nem az árak változtak, mint ahogy várta volna az ember, hanem a szokások – mondta Ádók Zoltán hódmezővásárhelyi ingatlanszakértő.

A sokk után talpra állt az ingatlanpiac

– Az első hullám valóságos sokkot okozott az ingatlanpiacon. Voltak hetek, amikor szinte lenullázódott a vásárlások száma. Még nézelődni sem mentek az emberek, mindenki félt a megfertőződéstől. Rengeteg volt a bizonytalansági tényező is. Kapnak-e hitelt, ha igen, tudják-e majd fizetni? – vázolta a szakértő. Hozzátette, amint az emberek hozzászoktak a kialakult helyzethez, az ingatlanpiac is megrázta ma­­gát.

– Ehhez az is hozzájárult, hogy nem álltak le a már meglévő támogatások, és újak is jöttek hozzá, például az otthonfelújítási program. Jelenleg a babaváró támogatással élnek a legtöbben Vásárhelyen.

Hódmezővásárhelyen a tömbházak lakásai nehezebben kelnek el, mint a családi házak.
Fotó: Frank Yvette

A családi házak vezetnek a lakásokkal szemben

Ádók Zoltán arról is beszélt, hogy a vírushelyzet átrendezte a piacot.

– Míg korábban nagyjából 50-50 százalék volt a lakást és a házat vásárlók aránya, ez eltolódott 85:15 százalék arányban a házvásárlás javára. Különösen a gyermekes családok azok, amelyek a tömbházakból a kertes övezetbe mennek – mondta.

A szakember elmondta, a sa­­ját értékesítési körében a szegedi vásárlók aránya szembetűnően növekedett, az elmúlt hónapokban minden második vásárló a szomszéd városból került ki.

Ádók Zoltán szerint egy olyan lakáshoz, amit Szegeden 22-23 millióért lehet megvásárolni, Hódmezővásárhelyen körülbelül 30 százalékkal olcsóbban juthat hozzá vevő.

Az árak mellett a tram-train megépülése is sokat nyom a latba. Vannak, akik az egyetemista gyereküknek vásárolnak itt lakást.

Háromszázezres négyzetméterár

Hódmezővásárhelyen a családi házak közül a jó állapotú téglaházak a legkelendőbbek. A vevők átlagosan 100 négyzetméter körüli téglaházakat keresnek, 25-30 millió forint értékben. Nem ritka, hogy 50-60 milliós házak is gazdát cserélnek, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt.

– Ha több szempontból is jó kertes ház kerül ki a piacra, amit nem áraztak túl a tulajdonosai, az egy-két héten belül elkel – említette meg az ingatlanszakértő.

A lakások iránti kereslet je­lentősen visszaesett. Nagyobb a kínálat, jobban válogathatnak a vevők. Az árak viszont ott is tartják magukat. Egy 50 négyzetméteres lakás 15 millió forint körüli, vagyis 300 ezer forintos négyzetméteráron megy el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában