a járvány után sem állt még vissza a korábbi mutató

2021.06.30. 19:30

Idén is veszteséggel számol az SZKT

Elkészítették az idei évre szóló üzleti terveket a szegedi tulajdonú gazdasági társaságok. Ezekből az látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti mélyrepülésből nem az egyik napról a másikra jönnek ki a cégek.

S. Z.

Még érződik a járvány az SZKT bevételein. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A legutóbbi közgyűlés a Szegedi Közlekedési Kft. üzleti tervét például úgy fogadta el, hogy az csaknem 947 millió forint veszteséggel számol. Szécsényi Rózsa, korábbi gazdasági alpolgármester egyébként az ülésen azt mondta, hogy arra kérte a városi cégeket, hogy pesszimista terveket készítsenek.

Még érződik a járvány az SZKT bevételein. Fotó: Török János

Az SZKT 2 milliárd 307 millió forint bevétellel számol erre az évre, ami több mint egymilliárdos elmaradás, a járvány előtti időszakhoz képest. A szegedi közlekedési cég mindegyik üzletágát megviselte a járvány, hiszen lényegesen kevesebben utaztak tömegközlekedéssel, parkolódíjakat sem szedhettek és a repteret is jóval kevesebben használták.

Érdekes, hogy hiába van vége a járványnak, és állt vissza az élet a normális kerékvágásba, a közösségi közlekedés bevétele így is 26 százalékkal maradhat el a 2019-es adatoktól.

Hasonlóan érdekes, hogy a cég idei tervében többet szánnak energiaköltségre, azaz egészen pontosan „vontatási” energiaköltségre, mégpedig a rövidesen induló tramtrain miatt. Ráadásul pont most jár le a parkolóautomaták jótállása, ami szintén költséggel jár, hiszen a karbantartásért fizetni kell.

A cégnél továbbra is érvényben van a létszámstop. 508 ember dolgozik náluk, ami 12-vel kevesebb a tavalyinál. Az idei évre egyébként még nincs bérmegállapodás, de az ügyvezetés folyamatosan tárgyal a munkavállalói érdekképviseletekkel erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában