Szeged

2021.06.09. 17:42

Keresik a kivitelezőt

Továbbra is keresik a szegedi Tóth Péter-ház felújítási munkálatainak kivitelezőjét. A közbeszerzési eljárás határidejét június 9-ig meghosszabbították.

delmagyar.hu

A palota külsejét eredeti állapotába állítják majd vissza. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az épület 2016-ban került a Szeged–Csanádi Egyházmegye tulajdonába, a felújítást követően az SZTE Vántus István Gya­­korló Zeneművészeti Szakközépiskolának ad majd otthont.

A palota külsejét eredeti állapotába állítják majd vissza.
Fotó: Karnok Csaba

– A Szeged, Roosevelt tér 6. szám alatt álló „Tóth Péter-ház” a XIX. század végén újjáépített város egyik legszebb, építészettörténeti szempontból egyik legértékesebb, eklektikus épü­lete. A hosszú évtizedek óta elhanyagolt állapotban lé­­vő, hányattatott sorsú, belvárosi palota felújítása mára halaszthatatlanná és elengedhetetlenné vált – áll a közbeszerzési ismertetőben.

A korszerűsítéshez kapcsolódó engedélyes és kiviteli tervek 2019-ben elkészültek. Idén állami támogatással lehetőség nyílik az épület felújításának megkezdésére

– tájékoztatott az egyházmegye közleményében, amelyben kifejtették, ter­vezési szempontból nagyon fontosnak tartották a kiemelkedő helyi építészettörténeti értéket képviselő, utcai homlokzatok eredeti állapotának visszaállítását és az épület kubusának, azaz a teljes külső kontúrnak geometriai változtatás nélküli átörökítését az új kompozícióba. Tehát mindent az eredeti állapotába terveznek visszaállítani.

Az 1883-ban épült palota funkcionális rendjét két, egymástól térben jól elkülönülő, de működési szempontból egymást támogató egység fogja alkotni. Az alagsori és földszinti terek kulturális szolgáltató- és előadótérként működnek majd, míg az emeleti és tetőtéri szintek a konzervatórium oktató- és gyakorlótermei­nek adnak otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában