Füvészkert

2021.06.17. 13:01

Levendula és Rózsa napok Szegeden

Idén nyolcadik alkalommal június 26-án és 27-én rendezik meg a Levendula és Rózsa Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az esemény az SZTE Füvészkert és az SZTE NKI Kulturális Iroda együttműködésében valósul meg.

delmagyar.hu

20200627 Szeged Levendula nap a Füvészkertben. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Illusztráció

Fotó: Frank Yvette

A kétnapos rendezvényen a látogatók többek között megismerhetik a középkori kolostorok gyógynövénykertjeinek legfontosabb tulajdonságait, a szappankészítés történetét és a kazak–magyar irodalmi kapcsolatokat is. Az eseményen fellép a Jazzarosa, a Terebes és a Smyrna zenekar, valamint a szegedi születésű Tandi Flóra énekesnő is, aki a Szegedi Tudományegyetem volt jogász hallgatója. A Szeged Táncegyüttes táncbemutatóval kedveskedik az odaérkezőknek, a gyermekeket a Kövér Béla Bábszínház, a Haramia együttes és a Grimm-Busz Színház szórakoztatja majd – írták közleményben.

Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója elmondta,

a levendula egy mediterránnak tartott növény, amely csak néhány éve él a köztudatba, de valójában Magyarországon már nagyon régóta termesztik, Tihanyban és Pannonhalmán is.

– Túl azon, hogy mennyire jótékony hatású gyógynövény, emblematikus is. Elég csak Provence-ra és az ottani hangulatra gondolni. De a levendula illata is kedvelt parfümtermék. Amióta pedig Magyarországon a vintage hangulat mint trend megjelent, azóta a levendula is sokkal népszerűbbé vált. Sorra születtek a levendulás rendezvények, a szegedi az elsők között jelent meg – az SZTE Füvészkert igazgatója kiemelte, hogy az intézmény kolostorkertjében egy egészen nagy levendulaágyás is helyet kapott számtalan levendulafajtával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában