Aratásra járhatóvá kell tenni a dűlőt

2021.06.17. 14:10

Ma délig kell eltávolítani a veszélyes hulladékot Vásárhely külterületén

Hódmezővásárhely külterületén, a Fehér iskola melletti föld­út egyik felére nagy mennyiségű építési törmelék került. Benkő Zsolt önkormányzati képviselő szerint nem az a baj, hogy valaki javítani akarja az út állapotát, az a gond, hogy veszélyes anyagok is kerültek bele, illetve hogy aratás előtt néhány héttel teljességgel járhatatlan az út egyik fele.

Kovács Erika

Veszélyes anyagok is vannak az építési törmelékben. Fotó: Kovács Erika

A gazdálkodók értesítették Benkő Zsolt önkormányzati képviselőt, hogy a 47-es főút mentén, a Fehér iskola utáni földes útra több száz méter hosszan nagy mennyiségű építési törmelék került, ami a földes út egyik felét is beborítja.

A szándék jó lehetett

– Gondolom, azzal a céllal vitették oda a bontásból származó anyagokat, hogy javítsanak az út állapotán. Rendkívül fontosnak tartom, hogy mind­azok, akik a városunk külterületén élnek vagy gazdálkodnak, lehetőség szerint az év bármely napján elérjék tanyájukat, földjüket. Végignézve a kihordott anyagokon, úgy tűnt, talán útjavítás volt a cél, de az összetétel miatt inkább illegális törmeléklerakásnak látszott – mondta Benkő Zsolt.

Volt rá engedély

Közösségi oldalán is posztolt képeket a törmelékhalomról, és még aznap este jelentkezett is nála a törmelék kiszállítója.

– Azt mondta, volt rá engedélye, de megjegyezte, arról nem tudott, hogy a konténer alján oda nem illő anyagok is találhatók, ez már csak akkor derült ki, amikor kiborították – folytatta a képviselő, aki betontömböket, vasdarabokat, azbeszttartalmú, vagyis veszélyes hulladéknak számító hullámpalákat is látott a törmelékben. Sőt, a törmelékkígyó túlsó felében még összetört üvegtáblákat is – mondta Benkő.

A törmelék még mindig nincs eldolgozva, így nem is lehet rajta közlekedni. A helyszínen van egy lánctalpas munkagép, de az a betonoszlopokat nem tudja összetörni. A képviselő felkereste az önkormányzat illetékeseit is.

– Az ígéret szerint ami nem oda való, azt kiszedetik és elszállíttatják. Az utat nagyon gyorsan járhatóvá kell tenni, hiszen két-három héten belül kezdődik az aratás. Jelenleg két traktor nem fér el egymás mellett, csak ha letapossák a búzaföld szélét. Ez a földes út forgalmas, a Kutasi utat a Csomorkányival köti össze, sok traktor és kombájn jár arra

– magyarázta Benkő Zsolt.

Kiemelte, a tanyatulajdonosok a saját pénzükből javíttatják ki az utat, jót akarnak, a városnak viszont ezt a tevékenységet koordinálnia kellene szerinte.

Ottjártunkkor, csütörtökön már egyszer-kétszer végigmehetett a törmelék egy részén a lánctalpas. Van, ahol vékony rétegben föld is van rajta, de az út azon része továbbra sem járható.

Határidőt szabtak

Dombi-Kiss László, az önkormányzat koordinátora lapunknak elmondta, az út javítására a tanyatulajdonosok engedéllyel rendelkeznek. Megkérték őket, hogy minél hamarabb végezzenek a munkával, az oda nem illő anyagokat csütörtök délig szállítsák el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában