Az eső is árt nekik

2021.06.06. 09:49

Már jobban aggódnak az emberek a fecskékért

Az utóbbi években újra és újra megírtuk a Magyar Madártani Egyesület figyelemfelhívó kampányai nyomán: kétmillió fecske hiányzik a hazai állományból, ezek több tonna kár­tevővel végeznének. Az üzenet célba ér, egyre többen jeleznek fészekleverés helyett.

Farkas Judit

20210512 Csongrád megye Csongrád megye Kiskunsági nemzeti park területén élő állatok Képen: füsti fecske fészket épít Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János/illusztráció

Tavaly tavasszal részletes cikkben foglalkoztunk a ténnyel: kétmillió fecske hiányzik 2010 óta a hazai állományból. Ezek több tonna kártevővel végeznének, ami az új fajok megjelenése miatt a klímaváltozással még fontosabb lesz.

A Magyar Madártani Egyesület évről évre felhívja a figyelmet arra, hogyan segíthetjük ezeket a védett madarakat.

Tokody Béla, az egyesület megyei csoportjának titkára úgy tapasztalja, hogy használ a nyilvánosság az ügynek.

– Egyre többen veszik a mű­fecskefészkeket, próbálnak sarazóhelyet kialakítani udvaron, erkélyen, ablakpárkányon. Építkezéseknél is egyre gyakoribb, hogy jeleznek, fecskék laknak a falrésekben. Még mindig előfordul a lakosság körében, hogy az eresz alól leverik a fecskefészket, de ez egyre inkább felháborítja az embereket. A jogszabályi vé­delem mellett kialakult a társadalom morális kontrollja is: aki ilyet tesz, azt nemcsak a bíróság ítéli el, hanem jó esetben a saját szomszédai is – fogalmazta meg a szakértő, aki azt is elmondta: az agrárgazdálkodóknak is bő­­ven van tennivalójuk a vegyszerezés miatt.

Idén az utóbbi 4-5 év legesősebb májusa volt. Még nem lehet felmérni, milyen hatással volt ez a madarakra – ha szakad az eső, nem száll a rovar sem, így nem tudnak táplálkozni –, de az biztos, hogy idén bőven találtak fészekanyagot a fecskék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában